Haarder undersøger omstridt landbrugsskole

Undervisningsministeriet har nu sat en undersøgelse i gang af den stærkt kritiserede uddannelse af flere hundrede udenlandske elever på Borris Landbrugsskole.

Undervisningsminister Bertel Haarder (V) er gået ind i sagen om Borris Landbrugsskole, som i flere år har hentet hundredvis af udlændinge ind at sidde på skolens ellers tomme stole til en amputeret, statsstøttet uddannelse, der ikke er godkendt. (Arkivfoto.)Undervisningsminister Bertel Haarder (V) er gået ind i sagen om Borris Landbrugsskole, som i flere år har hentet hundredvis af udlændinge ind at sidde på skolens ellers tomme stole til en amputeret, statsstøttet uddannelse, der ikke er godkendt. (Arkivfoto.)

Undervisningsminister Bertel Haarder (V) er gået ind i sagen om Borris Landbrugsskole, som i flere år har hentet hundredvis af udlændinge ind at sidde på skolens ellers tomme stole til en amputeret, statsstøttet uddannelse, der ikke er godkendt.

- Undervisningsministeriet har ikke godkendt Borris Landbrugsskole som institution. Agroskolen har et samarbejde med Borris Landbrugsskole, som tidligere har været en del af Agroskolen. Aktiviteterne på Borris undersøges derfor nu via en undersøgelse af Agroskolen, siger Jørgen Torsbjerg Møller, kontorchef i Undervisningsministeriet, til Nyhedsbrevet 3F.

Underviser uden tilladelse

Borris Landbrugsskole har været i stor krise på grund af mangel på danske elever, og beslutningen om at lukke skolen i 2002 var taget. Men en flok investorer købte landbrugsskolen nær Skjern fri af en fusion med blandt andet Agroskolen ved Herning.
Borris Landbrugsskole fortsatte undervisningen, men fik aldrig en selvstændig tilladelse til at undervise. Skolen har siden bare brugt Agroskolens godkendelse.

Knap 17 millioner i statsstøtte

Nyhedsbrevet 3F afslørede i slutningen af april, at Borris Landbrugsskole har fået i alt 16,6 millioner skattekroner i tilskud, og at skolen har vendt et millionunderskud til en fortjeneste på eleverne på 2,9 millioner kroner i perioden.
11 af de udenlandske elever er stået frem med en massiv kritik af en discountuddannelse på den vestjyske skole, som lige nu har 180 udenlandske elever.

Afsløringerne fik Socialdemokraterne til at tvivle på, at Borris Landbrugsskole overholder loven for erhvervsuddannelser, og partiet har krævet, at undervisningsministeren leverer en redegørelse af forholdene på skolen.

Skole: Redegørelsen er klar

Redegørelsen til ministeren er på plads, fortæller forstanderen på Borris Landbrugsskole.
- Hvis vi har fået et uberettiget statstilskud, må vi selvfølgelig betale pengene tilbage, siger Lars Tobler, forstander på Borris Landbrugsskole, til Nyhedsbrevet 3F.