Erhvervsskole betaler millioner efter skandale

Ledelsen for en af landets største erhvervsskoler indrømmer nu, at skolens amputerede landbrugsuddannelse for udelukkende ukrainere var ulovlig og vil betale statstilskuddet tilbage.

- Vi er skuffet over at blive snydt. Vi var stillet en uddannelse i udsigt, men vi får ikke noget som helst. Jeg har aldrig troet, at der ville være sådanne forhold i Danmark. Det har været et stort chok for os, siger Viktoriya Sudakevych.
 (Foto: Michael Bo Rasmussen)- Vi er skuffet over at blive snydt. Vi var stillet en uddannelse i udsigt, men vi får ikke noget som helst. Jeg har aldrig troet, at der ville være sådanne forhold i Danmark. Det har været et stort chok for os, siger Viktoriya Sudakevych. (Foto: Michael Bo Rasmussen)

Nu ruller i omegnen af to millioner kroner tilbage til statskassen.

Det sker efter, at ledelsen af Aalborg tekniske skole har erkendt, at skolens discountuddannelse for ukrainske landbrugselever var ulovlig og dermed ikke berettiget til tilskud fra de danske skatteborgere.

- Skolen har overfor Undervisningsministeriet beklaget, at den har igangsat en uddannelsesaktivitet, der ligger uden for loven om erhvervsuddannelser - og dermed ikke er tilskudsberettiget. Som følge heraf påtager skolen sig det økonomiske ansvar overfor Undervisningsministeriet, skriver vicedirektør Keld Skovsgård i en pressemeddelelse.

Kovending i sagen

Skolens ledelse tog beslutningen om at betale tilskuddet tilbage efter et møde med Undervisningsministeriet mandag. Dermed ændrede ledelsen af en af landets største erhvervsskoler fuldstændig holdning. Tidligere på dagen flygtede ledelsen helt og aldeles fra dens ansvar:

- Hvorvidt de aktuelle landbrugselever har fået opfyldt deres forventning til det danske arbejdsmarked er ikke op til Aalborg tekniske skole at vurdere, lige som løn og praktikforhold heller ikke ligger inden for skolens ansvar, lød det i en pressemeddelelse fra skolen mandag morgen den 7. april.

Skolens mellemhandler tjener tusindvis af kroner på elever

Nyhedsbrevet 3F har i de seneste to uger afsløret, hvordan en af landets største erhvervsskoler tidligere har fået i omegnen af to millioner skattekroner til en ulovlig landbrugsuddannelse for udelukkende ukrainere. Aalborg tekniske skole har hentet adskillige af de 29 elever til Nordjylland via skolens faste makkerskab med en agent i Ukraine. Den ukrainske mellemhandler erkender, at han har tjent tusindvis af kroner på hver eneste af eleverne – selv om erhvervsskolen i officielt hæfte lover kommende elever, at papirarbejdet ikke skal koste en krone ekstra.

Økonomer vaskede gulerødder

To af de 29 ukrainske elever er højtuddannede økonomer. De måtte hver betale over 7.000 kroner for at få lov til at vaske gulerødder hos en af Aalborg tekniske skoles praktikværter, grøntsagsavler Laurs Nielsen fra Storvorde. I stedet aldrig for den lovede landbrugsuddannelse i Nordjylland, har de to unge ukrainere nu fået en udvisning af Danmark.

Skolens ledelse har tidligere erkendt, at den ikke har søgt om lov til at afkorte uddannelsen til jordbrugsassistent, som varer tre år og otte måneder for danske elever. Flere af de ukrainske elever skulle klare den pågældende uddannelse i Nordjylland på under ét år.

Tilfredshed hos 3F

Hos 3F Aalborg er man tilfreds med, at ledelsen for den lokale erhvervsskole for første gang indrømmer dens ansvar i skandalen:

- Det er positivt, at skolens ledelse lige pludselig vil stå ved dens ansvar. Men det er under al kritik, at den har lavet en uddannelse, som er ulovlig, siger Lars Mark Jensen, formand for Den Grønne Gruppe i 3F Aalborg, til Nyhedsbrevet 3F.
Aalborg tekniske skole har nu lovet at sende en endelig revisorattesteret opgørelse til Undervisningsministeriet over det uberettigede tilskud, som skolen har modtaget fra de danske skatteydere.