Ukrainske elever lokket med falsk reklame

En af landets største erhvervsskoler lokker ukrainske elever til Danmark med et løfte om ingen ekstra udgifter til papirarbejde, men samtidig kræver skolens lyssky mellemhandler flere tusinde kroner for ydelsen.

Aalborg Tekniske Skole fører unge ukrainere bag lyset. Skolen garanterer i et officielt hæfte at hjælpe ukrainerne med alt papirarbejdet i forbindelse med en uddannelse på den nordjyske skole - uden at det skal koste dem en krone. (Foto: Michael Bo Rasmussen)Aalborg Tekniske Skole fører unge ukrainere bag lyset. Skolen garanterer i et officielt hæfte at hjælpe ukrainerne med alt papirarbejdet i forbindelse med en uddannelse på den nordjyske skole - uden at det skal koste dem en krone. (Foto: Michael Bo Rasmussen)

Aalborg Tekniske Skole fører unge ukrainere bag lyset. Skolen garanterer i et officielt hæfte at hjælpe ukrainerne med alt papirarbejdet i forbindelse med en uddannelse på den nordjyske skole - uden at det skal koste dem en krone. Men samtidig malker erhvervsskolens faste mellemhandler de unge ukrainere for over 7.000 kroner for papirarbejdet.

- Det er total vildledende oplysninger fra Aalborg Tekniske Skole. Ukrainere har på ingen måde kun betalt for de faktisk udgifter, siger Lars Mark Jensen, formand for Den Grønne Gruppe hos 3F Aalborg, til Nyhedsbrevet 3F.

To millioner til ulovlig uddannelse

Nyhedsbrevet 3F er kommet i besiddelse af det officielle hæfte, som en af landets største erhvervsskoler bruger til at lokke ukrainere til skolens ulovlige landbrugsuddannelse. En discountuddannelse, som de danske skatteydere har betalt hen ved to millioner kroner til. På hæftets sidste side hedder det:

- Uden yderligere omkostninger vil Aalborg tekniske skole med glæde hjælpe dig med alt papirarbejdet i forbindelse din uddannelse, lover skolen i hæftet.

Aalborg Tekniske Skole skriver videre i hæftet, at garantien gælder godkendelse af arbejdssted, udarbejdelse af kontrakt samt indsendelse af ansøgning om arbejdstilladelse hos Udlændingeservice.

7.000 for papirarbejde

Men netop dette papirarbejde har 24-årige Viktoriya Sudakevych og hendes 27-årige mand Vitaliy Chepis hver betalt over 7.000 kroner for til erhvervsskolens officielle partner i Ukraine, Volodymyr Dudin:

- Vi har betalt 1.500 dollars pr. person til Volodymyr Dudin. Han tog sig af papirerne til den danske ambassade i Kiev samt uddannelsesaftalen med landmanden i Danmark. Intet andet. Pengene skulle også dække en forsikring, men vi har aldrig set nogen forsikring, siger Viktoriya Sudakevych til Nyhedsbrevet 3F.

Det ukrainske ægtepar fortæller, at de selv har betalt for benzin til bilturen fra Uman i det centrale Ukraine til det nordlige Danmark.

Eleverne får ikke pengene tilbage

Det koster 704 kroner i gebyr for en ukrainer at søge om opholds- og arbejdstilladelse til Danmark, fremgår det af hjemmesiden for den danske ambassade i Ukraines hovedstad, Kiev. Eller en tiendedel af den pris, som Viktoriya Sudakevych og Vitaliy Chepis har betalt til Aalborg tekniske skoles officielle partner.

Den ukrainske agent fortæller, at han har sendt mere end 20 ukrainere til den udannelse på Aalborg tekniske skole, som Undervisningsministeriet har stemplet som ulovlig. Mellemhandleren, Voldomyr Dudin, erkender, at han tjener penge på ukrainerne, men han påstår, at prisen er lavere, og at den inkluderer en flybillet til Aalborg.

- De betaler omkring 1.000 Amerikanske Dollars pr. person. De betaler for billet, visum og konsulentarbejde, siger Volodomyr Dudin, officiel partner til Aalborg Tekniske Skole, til Nyhedsbrevet 3F.

Synes du, det er en fair pris, som eleverne betaler?

- Det er dyrere i andre firmaer. Prisen i Ukraine kan være omkring 3.000 EURO for én studerende, siger Volodomyr Dudin.

Nu hvor ukrainere ikke får den uddannelse, de var lovet, får de så deres penge tilbage?

- De har haft en praktikperiode, så de får ikke pengene tilbage, siger Aalborg Tekniske Skoles officielle partner.

3.000 EURO svarer til lidt over 22.000 danske kroner.

Nyhedsbrevet 3F har forgæves forsøgt at få en kommentar fra skolens ledelse.

Se skolens falske reklame her

Se skolens falske reklame her

Se skolens kontrakt med agenten her

Se skolens kontrakt med agenten her