Erhvervsskole bruger lyssky mellemhandler

En af landets største erhvervsskoler har et fast samarbejde med en agent i Ukraine, der kræver tusindvis af kroner af unge ukrainere for en plads på skolens ulovlige uddannelse, som eleverne ikke får.

Aalborg Tekniske Skole har et fasttømret samarbejde med en mellemhandler i Ukraine, som skaffer elever til skolens ulovlige landbrugsuddannelse.  (Foto: Michael Bo Rasmussen)Aalborg Tekniske Skole har et fasttømret samarbejde med en mellemhandler i Ukraine, som skaffer elever til skolens ulovlige landbrugsuddannelse. (Foto: Michael Bo Rasmussen)

Aalborg Tekniske Skole har et fasttømret samarbejde med en mellemhandler i Ukraine, som skaffer elever til skolens ulovlige landbrugsuddannelse.

Mellemmanden har fået flere tusinde kroner af ukrainerne for formidlingen, selvom eleverne aldrig får den lovede uddannelse på den nordjyske erhvervsskole.

Samtidig har skolen, som er en af landets største erhvervsskoler, fået et offentligt tilskud på omkring to millioner skattekroner til dens ukrainske elever.

Hos 3F Aalborg er man rystet over afsløringen af den lokale erhvervsskoles tætte parløb med den ukrainske agent:

- Det er forkasteligt, at en teknisk skole vil være med til at føde en grisk mellemhandler, der tjener tykt på unge, fattige ukrainere. Det er menneskehandel og en ren pengemaskine, siger Lars Mark Jensen, formand for Den Grønne Gruppe i 3F Aalborg, til Nyhedsbrevet 3F.

Femårig aftale med mellemhandler

Direktøren for Aalborg tekniske skole underskrev 12. oktober 2007 en femårig samarbejdsaftale med den ukrainske agent Volodymyr Dudin samt landbrugsuniversitetet i Uman.

I kontrakten står der, at Volodymyr Dudin er Aalborg Tekniske Skoles officielle partner i byen Uman, der ligger et par timers kørsel syd for Ukraines hovedstad, Kiev.

Men makkerskabet mellem den ukrainske mellemhandler og en af landets største erhvervsskoler går længere tilbage. Volodymyr erkender over for Nyhedsbrevet 3F, at hans samarbejde med Aalborg Tekniske Skole også fandt sted i begyndelsen af 2007.

Dermed har samarbejdet stået på, imens skolen har fået omkring to millioner kroner i tilskud fra de danske skatteydere til en discountuddannelse for landbrugselever fra Ukraine. Undervisningsministeriet har netop stemplet den særlige landbrugsuddannelse på blot 20 uger som ulovlig - og overvejer lige nu at kræve statstilskuddet tilbage fra skolen.

Ulovlig uddannelse

24-årige Viktoriya Sudakevych og hendes 27-årige mand Vitaliy Chepis er to af de ukrainere, som er kommet til Danmark via samarbejdet mellem Aalborg tekniske skole og dens agent.

- Vi har betalt 1.500 amerikanske dollars per person til Volodymyr. Han tog sig af papirerne til den danske ambassade i Kiev samt uddannelsesaftalen med landmanden i Danmark. Intet andet. Pengene skulle også dække en forsikring, men vi har aldrig set nogen forsikring, siger Viktoriya Sudakevych til Nyhedsbrevet 3F.

15.000 kroner til agent

Det svarer til, at ægteparret har betalt omkring 15.000 kroner for at komme i praktik i Danmark - ud over benzin til bilen på køreturen fra Uman i det centrale Ukraine til det nordlige Danmark.

- Vi er skuffede over at blive snydt. Vi var stillet en uddannelse i udsigt, men vi får ikke noget som helst. Jeg har aldrig troet, at der ville være sådanne forhold i Danmark. Det har været et stort chok for os, siger Viktoriya Sudakevych.

Direktøren for Aalborg Tekniske Skole ønsker ikke at kommentere sagen:

- Jeg har ingen kommentarer på nuværende tidspunkt, siger Lars Mahler, direktør for Aalborg Tekniske Skole, til Nyhedsbrevet 3F.

Se kontrakten her

Se kontrakten her