Minister får mangelfulde svar fra landbrugsskole

Undervisningsministeriet har indtil videre været nødt til i tre omgange at kræve svar fra Borris Landbrugsskole, som leverer ufuldstændige redegørelser om dens uddannelse af udlændinge.

Undervisningsministeriet har indtil videre været nødt til i tre omgange at kræve svar fra Borris Landbrugsskole. (Foto: Anders Bach)Undervisningsministeriet har indtil videre været nødt til i tre omgange at kræve svar fra Borris Landbrugsskole. (Foto: Anders Bach)

Borris Landbrugsskole driver gæk med undervisningsminister Bertel Haarder (V).

Den omstridte landbrugsskole nær Skjern har i flere omgange afleveret redegørelser til hans ministerium, som har været meget mangelfulde. Det er sket via Agroskolen ved Herning, som har ansvaret for forholdene på Borris Landbrugsskole, der ikke er godkendt af ministeriet.

- Vi har ikke fået svar på de spørgsmål, vi har stillet. Vi har derfor bedt om supplerende oplysninger flere gange, siger Jørgen Torsbjerg Møller, kontorchef i Undervisningsministeriet, til Nyhedsbrevet 3F.

Ministerium: Langt fra fyldestgørende svar

Undervisningsminister Bertel Haarder har sat en undersøgelse af Borris Landbrugsskole i gang. Det er sket efter, at Nyhedsbrevet 3F i de seneste par måneder har afsløret, at den vestjyske landbrugsskole tjener millioner af kroner på en discountuddannelse til udelukkende udenlandske elever.

7. april 2008 bad Undervisningsministeriet om en "detaljeret redegørelse for uddannelsesaktiviteten for udenlandske elever". Det viser en brevveksling mellem Undervisningsministeriet og Agroskolen, som Nyhedsbrevet 3F har fået aktindsigt i.

21. april kom skolens svar om forholdene på Borris Landbrugsskole, som stort set blot var en opgørelse af antallet af elever fra 2006 til første kvartal af 2008 fordelt på deres nationaliteter. Redegørelsen på en halv A4-side kunne ministeriet ikke bruge til ret meget:

- Skolens svar er imidlertid langt fra fyldestgørende, og ministeriet kan ikke på det foreliggende grundlag bedømme skolens uddannelsesaktiviteter for udenlandske elever, lød konklusionen 30. maj i et nyt brev fra Undervisningsministeriet.

Kan ikke identificere elever ud fra skolesvar

I brevet fra 30. maj krævede ministeriet, at Agroskolens bestyrelse svarede fyldestgørende på ti konkrete spørgsmål.

Det gjorde bestyrelsen ikke.

Derfor måtte Undervisningsministeriet 27. juni sende det foreløbige tredje brev i rækken af krav om brugbare oplysninger:

- Det er ikke ud fra de fremsendte 28 lister muligt at identificere den enkelte elevs nationalitet, hvilket ministeriet har brug for i sin behandling af sagen, skrev Undervisningsministeriet 27. juni.

- Desuden beder vi skolen oplyse CPR-numre alternativt udlændingenummer for så vidt angår elever, hvor det ikke allerede er oplyst, skrev ministeriet videre.

Forstander: Bragende god uddannelse

Ledelsen på Borris Landbrugsskole venter med sindsro på Undervisningsministeriets afgørelse i sagen om dens uddannelse:

- Vi har intet at skjule, vi begår ikke fejl med vilje, og vi oplever os selv som en fungerende del af det danske og fælleseuropæiske uddannelsessystem, siger Lars Tobler, forstander på Borris Landbrugsskole i pressemeddelelse.

Forstander kalder samtidig skolens landbrugsuddannelse - som koster udenlandske elever 48.520 kroner - for "bragende god".

Undervisningsministeriet håber at have dets undersøgelse klar i september. Det kræver dog, at ministeriet får brugbare svar, understreger kontorchef Jørgen Torsbjerg Møller.