Haarder vil undersøge seks landbrugsskoler

Undervisningsminister Bertel Haarder har besluttet at lave en stor, samlet redegørelse af seks landbrugsskolers uddannelse af udenlandske elever.

Uddannelsen af udlændinge på seks af landets landbrugsskoler skal nu ses efter i sømmene. Det fastslog undervisningsminister Bertel Haarder (V) tirsdag eftermiddag på et åbent samrådsmøde.  (Arkivfoto.)Uddannelsen af udlændinge på seks af landets landbrugsskoler skal nu ses efter i sømmene. Det fastslog undervisningsminister Bertel Haarder (V) tirsdag eftermiddag på et åbent samrådsmøde. (Arkivfoto.)

Uddannelsen af udlændinge på seks af landets landbrugsskoler skal nu ses efter i sømmene.

Det fastslog undervisningsminister Bertel Haarder (V) tirsdag eftermiddag på et åbent samrådsmøde i Folketingets Uddannelsesudvalg.

- Jeg vil sende udvalget en samlet redegørelse for seks landbrugsskolers uddannelse af udenlandske elever, sagde Bertel Haarder.

Skole plukker elever

Nyhedsbrevet 3F har i den seneste måneds tid afsløret, at Borris Landbrugsskole har tjent i alt knap tre millioner kroner i 2006 og 2007 på en stærkt amputeret og statsstøttet grunduddannelse af udenlandske elever. Overskuddet er ikke mindst skabt ved at tage overpris på kost og logi samt bøger, internet og skoleture til udlændinge på skolen.

Afsløringerne har fået Socialdemokraterne til at kræve en forklaring fra undervisningsministeren, som har pligt til at føre tilsyn med landets landbrugsuddannelser.

- Vi vil gerne have ryddet op, sagde Bertel Haarder om Borris Landbrugsskole og lovede at granske blandt andet prisen på værelserne på den vestjyske landbrugsskole.

S og R tilfredse

Socialdemokraterne er glade for, at undervisningsministeren nu undersøger forholdene på seks af landets landbrugsskoler.

- Jeg er tilfreds med, at ministeren nu laver en samlet redegørelse. Det er på høje tid. Jeg er langtfra blevet beroliget i forhold til min mistanke om, at der foregår ulovlige aktiviteter på nogle af landets landbrugsskoler, siger Bjarne Laustsen, fødevareordfører for Socialdemokraterne, til Nyhedsbrevet 3F.

Bjarne Laustsen pointerer, at Socialdemokraterne vil sikre sig, at landbrugsskolerne ikke bliver behandlet bedre end Aalborg tekniske Skole, som for nylig blev tvunget til at betale et milliontilskud til en ulovlig landbrugsuddannelse tilbage til statskassen.

Tilfredse toner lød der også på tirsdagens samrådsmøde fra Det Radikale Venstre:

- Jeg er tilfreds med, at der kommer en redegørelse, sagde partiets uddannelsesordfører Marianne Jelved.

Redegørelse klar efter sommerferien

Undervisningsministerens undersøgelse af Borris Landbrugsskole foregår via et eftersyn af Agroskolen, som har lånt skolens godkendelse ud til landbrugsskolen nær Skjern.

Undersøgelsen omfatter desuden Asmildkloster Landbrugsskole, Grindsted Landbrugsskole, Dalum Landbrugsskole, Landbrugsskolen Sjælland samt Kalø Økologiske Landbrugsskole.

Bertel Haarder forventer, at han har redegørelsen klar om to til tre måneder.