Landbrugsskole leverer illegal arbejdskraft

En af landets største landbrugsskoler har fodret dansk landbrug med ulovlig arbejdskraft. Socialdemokraterne kræver, at minister undersøger omfanget af ulovlighederne.

- Jeg er meget overrasket over, at min arbejds- og opholdstilladelse ikke er i orden. Det fik jeg på intet tidspunkt at vide fra skolen, inden den sendte mig i praktik, siger Cristian Butas til Nyhedsbrevet 3F.- Jeg er meget overrasket over, at min arbejds- og opholdstilladelse ikke er i orden. Det fik jeg på intet tidspunkt at vide fra skolen, inden den sendte mig i praktik, siger Cristian Butas til Nyhedsbrevet 3F.

Borris Landbrugsskole forsyner dansk landbrug med ulovlig arbejdskraft.

Den statsstøttede skole sendte 30. april 2008 en rumæner i praktik hos en dansk landmand, selvom udlændingens tilladelse til at studere og arbejde i Danmark slet ikke var i orden. Det viser papirer fra de danske udlændingemyndigheder, som Fagbladet 3F har fået aktindsigt i.

Borris Landbrugsskole har i alt hen ved 180 udenlandske elever, og Socialdemokraterne frygter, at det ikke er den eneste gang, skolen har blæst på lovens bogstav.

- Det er ikke bare stærkt kritisabelt, men det er også en skærpende omstændighed, at en statsstøttet landbrugsskole ikke overholder landets lovgivning, siger Bjarne Laustsen, fødevareordfører for Socialdemokraterne, til Nyhedsbrevet 3F.

Minister må undersøge ulovlighedernes omfang

Socialdemokraterne kræver nu, at integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) undersøger, hvor mange illegale elever Borris Landbrugsskole har fodret danske landmænd med.

Nyhedsbrevet 3F har fået aktindsigt i én sag med en nuværende rumænsk elev på Borris Landbrugsskole. I den konkrete sag ansøgte viceforstanderen på Borris Landsbrugsskole om opholdstilladelse for rumæneren Cristian Butas hos Udlændingeservice i slutningen af februar 2008.

Selvom de danske udlændingemyndigheder ikke havde færdigbehandlet ansøgningen, sendte landbrugsskolen 30. april den 22-årige rumænske elev i praktik hos en dansk landmand nær Varde.

Det er ulovligt.

Afslag på arbejdstilladelse

8. maj meddelte Udlændingeservice i et brev adresseret til Borris Landbrugsskole, at Cristian Butas slet ikke må arbejde som landbrugspraktikant i Danmark:

"Allerede fordi du ikke er påbegyndt eller har erhvervet en uddannelse i dit hjemland, der har en naturlig tilknytning til dit ophold her i landet som praktikant, kan vi ikke imødekomme ansøgningen om opholdstilladelse som praktikant," lyder begrundelsen fra Udlændingeservice.

Svinepasser skulle malke køer

Udlændingeservice lagde i begrundelsen vægt på, at rumæneren ikke havde anden erhvervserfaring inden for landbrug end et kursus i svineopdræt. Det passede slet ikke sammen med, at Borris Landbrugsskole sendte eleven i praktik hos en dansk landmand med "mælkeproduktion".

- Jeg er meget overrasket over, at min arbejds- og opholdstilladelse ikke er i orden. Det fik jeg på intet tidspunkt at vide fra skolen, inden den sendte mig i praktik, siger Cristian Butas til Nyhedsbrevet 3F.

Ledelsen tavs

Landbrugsskolens ledelse ønsker ikke at svare på spørgsmål om sagen:

Hvorfor har I sendt mindst én illegal elev i praktik hos en dansk landmand:

- Det har jeg ingen kommentarer til, siger Lars Tobler, forstander på Borris Landbrugsskole, til Nyhedsbrevet 3F.