Landbrugselever får ikke løn

Rumænske elever fra en af landets største landbrugsskoler har ingen penge at leve for, da de ikke har fået løn.

Tirsdag eftermiddag skal undervisningsminister Bertel Haarder (V) forklare sig om forholdene på Borris Landbrugsskole på et samrådsmøde i Folketingets uddannelsesudvalg.
 (Foto: Anders Bach)Tirsdag eftermiddag skal undervisningsminister Bertel Haarder (V) forklare sig om forholdene på Borris Landbrugsskole på et samrådsmøde i Folketingets uddannelsesudvalg. (Foto: Anders Bach)

Flere rumænske elever fra Borris Landbrugsskole lever nu på andres nåde i Danmark.

Rumænernes pengepunge er fuldstændig tomme, fordi de ikke har fået den løn, de var lovet.

- Jeg har ingen penge. Jeg overlever kun, fordi vi kan leve af min kærestes løn og bo hos hendes landmand, siger Horia Hamzea til Nyhedsbrevet 3F.

Ingen løn i maj

Den 27-årige færdiguddannede dyrlæge skulle som led i discountuddannelsen på Borris Landbrugsskole i praktik hos en dansk landmand fra 1. maj 2008. Men skolens samarbejdspartner ville alligevel ikke have ham som elev i sin stald - og rumæneren har slet ikke været i praktik.

Horia Hamzea har ikke fået så meget som én krone for maj måned. Rumæneren var lovet en løn på 48.916 kroner for de fem første måneder i 2008 af Borris Landbrugsskole, men dyrlægen har blot fået 8.000 kroner i lommepenge.

Arbejdede helt gratis

Situationen er endnu mere håbløs for 22-årige Cristian Butas. Rumæneren blev uden varsel og forklaring sat på gaden af sin danske praktikvært efter 15 dage. Den danske landmand har slet ikke betalt ham løn for de 15 dage, rumæneren malkede hans køer og vaskede hans staldvinduer.

- Jeg har hidtil boet hos nogle andre rumænere, men det må jeg ikke længere for deres danske landmand. Jeg ved ikke, hvor jeg skal tage hen, siger Cristian Butas til Nyhedsbrevet 3F.

Han har også blot fået 8.000 kroner for sine fem måneder på uddannelsen på Borris Landbrugsskole.

- Jeg har tænkt på at tage hjem til Rumænien, men jeg har ingen penge til billetten. Det har været totalt spild af tid at være i Danmark. Det havde været bedre at blive hjemme, siger Cristian Butas.

Forstander: Ingen kommentarer

Nyhedsbrevet 3F har flere gange forgæves forsøgt at få en kommentar fra den landmand, som har sat Cristian Butas til at arbejde gratis.

- Jeg har ikke tid til snakke med dig, siger Preben Høj Pedersen til Nyhedsbrevet 3Fog afbryder forbindelsen til sin mobiltelelefon.

Ledelsen på Borris Landbrugsskole vil ikke udtale sig om, hvorfor de rumænske elever ikke har fået løn:

- Jeg har ingen kommentarer, siger Lars Tobler, forstander på Borris Landbrugsskole, til Nyhedsbrevet 3F.

Tirsdag eftermiddag skal undervisningsminister Bertel Haarder (V) forklare sig om forholdene på Borris Landbrugsskole på et samrådsmøde i Folketingets uddannelsesudvalg.