Kommuner afviser hver fjerde med ondt i kroppen

Førtidspension: I 2012 har landets kommuner afvist hver fjerde, som har søgt om førtidspension på grund af nedslidning, skader og ondt i kroppen. Det viser tal fra Ankestyrelsen.

Færre får førtidspension på grund af fysisk nedslidning. Det viser nye tal.   (Foto: Colourbox)Færre får førtidspension på grund af fysisk nedslidning. Det viser nye tal. (Foto: Colourbox)

Er du er nedslidt eller arbejdsskadet og søger om førtidspension, skal du ikke sætte forventningerne alt for højt.

I de tre første kvartaler af 2012 har tæt på hver fjerde ansøger med sygdomme i bevægeapparatet nemlig fået nej fra kommunen. Og andelen af afslag har været støt stigende siden 2010, viser tal fra Ankestyrelsen.

Det er en bekymrende udvikling, mener socialrådgiver i 3F, Karin Petersen.

- Vi ser det helt klart som en stramning af godkendelserne af førtidspension. For det er ikke vores erfaring, at der er kommet flere muligheder, der kan forbedre arbejdsevnen og få folk tilbage på arbejdsmarkedet eller i fleksjob, siger hun.

Kommunerne er for hurtigt ude

Hos Kommunernes Landsforening (KL) kan man ikke umiddelbart forklare stigningen i afslag. Det fortæller chefkonsulent Ulrik Petersen fra KL.

Han henviser i øvrigt til den nye reform af førtidspension og fleksjob, som blev endeligt vedtaget i Folketinget kort før jul.

- Både i landets kommuner og på Christiansborg er holdningen, at førtidspension i mange tilfælde ikke er den bedste løsning, siger han.

Men hvis det er reformen, der er forklaringen på den større andel af afslag, så har kommunerne været alt for hurtigt ude af starthullerne, mener Karin Petersen.    

- Det ser ud som om, at både kommuner, nævn og ankestyrelse allerede har tilrettelagt deres praksis efter reglerne, der følger med den nye reform. Men de regler og mulighederne for nye forløb er først lige trådt i kraft, understreger hun.

Generelt fald i førtidspension

Det er ikke kun andelen af ansøgere med fysiske skader og nedslidning, der har fået mindre chance for førtidspension. Også ansøgere med psykiske lidelser og andre diagnoser afvises i højere grad end i tidligere.

Samtidig er der et fald i antallet af borgere, som søger om førtidspension. Alt i alt er der blevet tildelt 1.000 færre førtidspensioner i 3. kvartal af 2012 end samme samme periode sidste år.