Kommuner ignorerer invalide

Førtidspension: Over 500 invalidepensionister i industrien opfylder kriterierne for at få førtidspension. Men alligevel vil kommunerne ikke give dem deres pension. Den forskelsbehandling møder hård kritik.

Er din krop helt smadret efter et langt arbejdsliv i industrien? Så er det lettere at få penge fra dit private pensionsselskab end fra det offentlige.

Mere end halvandet år efter at Industriens Pension har tilkendt invalidepension til over 500 personer, har de stadig ikke fået førtidspension fra kommunen. Det sker på trods af, at kriteriet for at få pension i udgangspunktet er det samme: Man skal have mistet mindst to tredjedele af sin erhvervsevne.

Det viser en analyse, som AE-rådet har lavet for Industriens Pension.

Helt uacceptabelt

At kommunerne er så sløve til at tilkende førtidspension møder hård kritik fra Mads Andersen. Han er formand for Industriens Pension og 3F's Industrigruppe:

- En stor del af invalidepensionisterne bliver sendt på kontanthjælp, når de ikke kan få førtidspension. Her risikerer de at blive straffet dobbelt. Så får de modregnet invalidepensionen i deres kontanthjælp. Det er helt uacceptabelt, siger Mads Andersen. 

Analysen fra AE-Rådet viser også, at der er store regionale forskelle i forhold til, hvor vanskeligt det er at få førtidspension.

I Region Midtjylland har hele seks procent ikke fået førtidspension halvandet år efter, at de fik invalidepension. I Region Syddanmark er det kun 3,7 procent. En analyse fra AKF har tidligere bekræftet denne tendens. Og en ny analyse fra Ankestyrelsen viser, at kommunerne tilkender færre førtidspensioner end tidligere.

Stop forskelsbehandling

I øjeblikket er regeringen i de afsluttende forhandlinger med de borgerlige partier om reformer af reglerne for førtidspension. Mads Andersen har en klar opfordring til politikerne på Christiansborg:

- Forskelsbehandlingen skal stoppe. Politikerne må sikre, at alle, der mister en stor del af deres erhvervsevne, enten får førtidspension eller et job på særlige vilkår, siger Mads Andersen.   

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra socialminister Karen Hækkerup (S).