Ingen hjælp til invalide i ny reform

Førtidspension: Nedslidte arbejdere får fortsat svært ved at få førtidspension i aftale mellem regeringen og borgerlige partier. Det møder stor beklagelse fra 3F.

Invalidepensionister vil også fremover blive nægtet førtidspension af kommunerne. De har også udsigt til fortsat at blive forskelsbehandlet alt efter, hvor de tilfældigvis bor.

Det frygter 3F bliver konsekvensen af ny aftale om af førtidspension og fleksjob. Den blev indgået lørdag mellem regeringen, Venstre, Konservative og Liberal Alliance.

 - Det er ganske enkelt ikke rimeligt. Vi opfordrer kraftigt partierne bag aftalen til at få rettet op på den urimelighed, siger Johnny Skovengaard, næstformand i 3F.

Ifølge en analyse fra AE-rådet er der over 500 arbejdere i industrien, som godt kan få invalidepension fra Industriens Pension. Men de kan ikke få førtidspension fra kommunen. Det sker, selvom kriterierne for at få disse ydelser i udgangspunktet er ens. Undersøgelser viser også, at kommunerne har meget forskellige kriterier for, hvornår man får tildelt førtidspension.

Færre unge på pension

Står det til 3F-næstformanden er der dog også positive elementer i aftalen: Han er således glad for, at reformen vil begrænse omfanget af unge, som ender på førtidspension. 

- Det er fornuftigt, at der investeres i nye ressourceforløb. Det er meget bedre end at efterlade mennesker under 40 på førtidspension resten af livet, siger Johnny Skovengaard.

Stærkt beklageligt

Når det kommer til fleksjobberne, er begejstringen hos 3F til at overse. Johnny Skovengaard beklager blandt andet, at de får mindre at leve for:

- Sidste uges skatteforlig sikrer almindelige lønmodtagere markant flere penge. Med denne aftale får fleksjobbere en mindre ydelse end i dag. Det er ikke fair. Og meget betænkeligt, siger han. 

I regeringens oprindelige forslag kunne fleksjobbere forsikre sig mod arbejdsløshed i en A-kasse. Men i den endelige aftale er den del droppet. 

- Det er mig ubegribeligt og stærkt beklageligt, siger Johnny Skovengaard.

Til gengæld kommer ansættelse i fleksjob til at ske på overenskomstlignende vilkår, hvilket 3F-næstformanden er godt tilfreds med.