Hurtig diagnose til chauffører og lagerfolk

Transportgruppen hos 3F er fra i dag af dækket af en ny sundhedsordning, der mindsker både sygedage og risikoen for førtidspension.

Medlemmer af PensionDanmark kommer hurtigere gennem systemet - det har nedsat sygefraværet med 15 procent. (Foto: www.colourbox.com)Medlemmer af PensionDanmark kommer hurtigere gennem systemet - det har nedsat sygefraværet med 15 procent. (Foto: www.colourbox.com)

Fra i dag af skal chaufførerne i 3F ikke længere vente måneder på at få behandling hos en speciallæge, hvis de får ondt i ryggen eller bliver ramt af sygdom.

De bliver nemlig en del af de nu 148.000 danskere, som er dækket af PensionDanmarks sundhedsordning Hurtig Diagnose.

Ordningen skal komme sygedage og utidig førtidspension til livs hos PensionDanmarks medlemmer, som blandt andet tæller bygningsarbejdere, chauffører, frisører og rengøringsassistenter.

De fortæller administrerende direktør i PensionDanmark Torben Möger Pedersen.

- Vi kan se, at alt for mange af vores medlemmer, der ender på førtidspension, har været igennem meget lange udredningsforløb, siger Torben Möger Pedersen til Newspaq.

Erfaringen viser, at ordningen kan nedsætte udredningstiden fra mange måneder til ganske få uger.

Og det er ifølge Torben Möger Pedersen vigtigt, hvis folk skal bevare deres tilknytning til arbejdsmarkedet.

- Desværre er der en meget klar sammenhæng mellem, hvor lang tid man er på sygedagpenge, og hvor stor risikoen er, for at man må forlade arbejdsmarkedet. Det er det, vi vil til livs, siger han.

Den 39-årige mejerist Claus Pedersen kan godt bevidne, at det har stor betydning, at man kommer hurtigt tilbage på arbejdet, efter man har været syg - både for arbejdspladsen og for en selv.

Han benyttede selv Hurtig Diagnose, da han i april måned fik ondt i knæet.

- Man kan ikke bare undværes hele tiden. Man bliver en ustabil arbejdskraft. Selvværdet forsvinder jo, når man går rundt og kan ikke noget. Det betyder utroligt meget for ens selvværd, siger han til Newspaq.

Claus gik i første omgang til sin egen læge, som henviste ham til en røntgenfotografering på Farsø Sygehus - uden resultater. Han måtte scannes på Aalborg Sygehus - men det kunne først blive til november.

- Der blev jeg sgu lidt sur over al den tid, der går. Jeg var jo ikke funktionsdygtig på arbejdet, selvom jeg tog smertestillende, siger Claus Pedersen, som blev ved med at gå på arbejde hver dag trods smerter.

Claus ringede mandagen efter til PensionDanmark og fik hurtigt hjælp til at finde en læge, der kunne scanne hans knæ. Han er i dag tilbage på arbejdet på Bislev Mejeri lidt uden for Nibe efter kun ganske kort tids sygemelding efter operationen.

- Det har været rigtigt positivt. Det betyder jo meget, når man har det godt, og man kan bevæge sig, så stiger ens selvværd også, og man kan yde det, man gerne vil, siger han.

I PensionDanmark forventer man, at der om to år vil være hele 250.000 danskere, der er dækket af Hurtig Diagnose.

En undersøgelse fra Syddansk Universitet viste for nylig, at ordningen nedsætter sygefraværet blandt PensionDanmarks medlemmer med hele 15 procent.