3F-afdelinger godkender grønt mæglingsforslag

OK08: Et klart flertal på 3F’s repræsentantskabsmøde sagde onsdag ja til den mæglingsskitse, som forligsmanden har lavet for 20.000 gartnere, skovarbejdere og landbrugsassistenter.

Det blev et massivt ja, da repræsentanter for landets 78 3F-afdelinger skulle stemme om det mæglingsforslag, som forligsmanden har strikket sammen for 20.000 gartnere, skovarbejdere og landbrugsassistenter.  (Foto: Niels Lund Pedersen)Det blev et massivt ja, da repræsentanter for landets 78 3F-afdelinger skulle stemme om det mæglingsforslag, som forligsmanden har strikket sammen for 20.000 gartnere, skovarbejdere og landbrugsassistenter. (Foto: Niels Lund Pedersen)

Det blev et massivt ja, da repræsentanter for landets 78 3F-afdelinger skulle stemme om det mæglingsforslag, som forligsmanden har strikket sammen for 20.000 gartnere, skovarbejdere og landbrugsassistenter. Blot ni af de omkring 250 delegerede på 3F’s repræsentantskabsmøde i Øksnehallen i København valgte at vende tommeltotten ned til mæglingsskitsen.

Dermed anbefaler stort set samtlige 3F-afdelinger, at deres medlemmer på området siger ja til forligsmandens forslag om en ny treårig overenskomst.

- Jeg er rigtig godt tilfreds med opbakningen fra 3F’s afdelinger. Det er en kerneopgave for fagforbundet, og det er rart, at vi har bestået den første del af prøven, siger Arne Grevsen, formand for Den Grønne Gruppe i 3F, til Nyhedsbrevet 3F.

3F’s hovedbestyrelse anbefaler et ja

3F’s topforhandler håber, at medlemmerne sørger for, at fagforbundet også består anden del af prøven, ved at de stemmer for forslaget.

På onsdagens repræsentantskabsmøde fik 3F’s Grønne Gruppe samtidig opbakning til at anbefale den overenskomst, som 3F, NNF og Danske Mejeristers Fagforening netop har forhandlet hjem for landets knap 7.000 mejeriansatte.

- Det er et særdeles flot resultat, som kom i hus på baggrund af et fortrinligt samarbejde mellem de tre selvstændige fagforbund, siger Arne Grevsen, formand for Den Grønne Gruppe i 3F.

Tidligere på dagen havde gruppen fået opbakning fra 3F’s hovedbestyrelse til de nye overenskomster på områderne.

Aftale sprænger pensionsloft

Forligsmanden fremlagde 1. marts mæglingsskitsen for det såkaldte GLS-A-område. Det skete efter hårde forhandlinger mellem 3F og Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere. I forslaget er der lagt op til, at landets gartnere, skovarbejdere og landbrugsassistenter blandt andet får en lønforhøjelse på omkring 1.000 kroner om måneden i hvert af de tre år, overenskomsten løber. Derudover stiger de ansattes pension til 12,75 procent i 2010.

- Vi er meget glade for, at det lykkedes os at bryde pensionsloftet, sagde Arne Grevsen, formand for Den Grønne Gruppe i 3F, fra talerstolen i Øksnehallen.

3F Silkeborg anbefaler et nej

Formanden for 3F Silkeborg var blandt de få på onsdagens repræsentantskabsmøde, som anbefalede, at 3F'erne siger nej til indholdet i forslaget til den nye overenskomst på GLS-A-området:

- Vores medlemmer er ikke tilfredse. De vil stemme nej, sagde Christian Juhl fra talerstolen.

Formanden for 3F Silkeborg spår, at medlemmerne vil forkaste mæglingsforslaget, fordi 11 ud af de 13 anlægsgartnere fra afdelingen, som stemte om deres nye overenskomst i sidste måned, sagde nej til det. På landsplan sagde 86 procent af de anlægsgartnere i 3F, som stemte om den nye toårige overenskomst, dog ja til forliget.

Afstemninger fra midt i marts

3F’erne på GLS-A-området får mulighed for at stemme om deres nye overenskomst i anden halvdel af marts. Resultatet bliver offentliggjort 11. april.

På mejeriområdet løber afstemningen fra torsdag 13. marts til mandag 24. marts, og resultatet bliver offentliggjort mandag 31. marts.

- Jeg håber, at afdelingerne nu vil arbejde hårdt for, at så mange medlemmer som muligt vil tage stilling til deres nye overenskomst, siger Arne Grevsen, formand for Den Grønne Gruppe i 3F.