30 procents lønforskel på gartnere

OK08: Skov- og landbrugsarbejdere og gartnere skal finde sig i 30 procent mindre lønfremgang end den landets anlægsgartnere netop har fået, mener de grønne arbejdsgivere.

De gartnere, der plukker tomater i drivhuset eller arbejder med blomster på marken, må ikke få en nær så stor lønstigning som de gartnere, der anlægger en have.  (Foto: Rikke Madsen.)De gartnere, der plukker tomater i drivhuset eller arbejder med blomster på marken, må ikke få en nær så stor lønstigning som de gartnere, der anlægger en have. (Foto: Rikke Madsen.)

De gartnere, der plukker tomater i drivhuset eller arbejder med blomster på marken, må ikke få en nær så stor lønstigning som de gartnere, der anlægger en have.

Det mener arbejdsgiverne inden for gartneri, skov- og landbrug. Arbejdsgiverne vil nemlig nøjes med at give deres ansatte 700 kroner mere i løn om måneden, mens landets anlægsgartnere fra 1. marts får 1.000 kroner ekstra i lønposen om måneden som følge af deres nye overenskomst. Det svarer til et løntab på 30 procent til gartnerne i drivhusene og på markerne.

Det viser beregninger, som Nyhedsbrevet 3F har lavet på baggrund af de lønkrav, som Gartneri, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere har offentliggjort på arbejdsgiverforeningens egen hjemmeside - sammenlignet med den nye overenskomst for landets anlægsgartnere.

- Vi vil absolut ikke acceptere GLS-A's forslag om et kæmpe løngab mellem anlægsgartnere og andre ansatte på det grønne område. Lønniveauet ligger normalt ens i de to overenskomster, og det ser jeg slet ingen grund til at ændre på, siger Arne Grevsen, formand for Den Grønne Gruppe i 3F, til Nyhedsbrevet 3F.

En tusse ekstra om måneden

1. februar lavede 3F og Danske Anlægsgartnere et toårigt forlig for landets 3.500 anlægsgartnere. Det betyder, at anlægsgartnerne får lidt over 1.000 kroner om måneden i ren lønstigning fra 1. marts.

Forbedringen er dog afhængig af, at et flertal af 3F'erne stemmer ja til forliget med Danske Anlægsgartnere. Afstemningen slutter i løbet af kort tid, og 3F forventer at kunne offentliggøre resultatet af urafstemningen 29. februar.

GLS-A: Vores tilbud er på højde

Arbejdsgiverne i GLS-A vil ikke give landets gartnere, skovarbejdere og landbrugsassistenter 1.000 kroner ekstra om måneden. GLS-A's tilbud lyder på 700 kroner i ren lønstigning i en treårig overenskomst.

Alligevel mener GLS-A, at arbejdsgiverforeningens tilbud er bedre:

- Vores tilbud er samlet set fuldt ud ligeså godt som det, anlægsgartnerne har fået. Faktisk er det nok en smule bedre. 3F har nemlig givet køb på noget over for anlægsgartnerne på andre områder som for eksempel kørsel. Det opvejer forskellen på lønstigningerne, siger Gerner Wolff-Sneedorff, formand for GLS-A's bestyrelse, til Nyhedsbrevet 3F.

Formanden henviser blandt andet til, at anlægsgartnere nu skal køre 20 kilometer, før de kan få kørepenge. Tidligere var grænsen på otte kilometer.

Konflikt fra 1. marts

Men 3F vil altså ikke acceptere tilbudet fra GLS-A. Fagforbundet sendte 20. februar det andet konfliktvarsel til GLS-A. Her fik arbejdsgiverne besked på, at en eventuel strejke vil træde i kraft 1. marts, og at den vil omfatte landbrug, gartnerier, skovbrug, planteskoler, agroindustrien samt firmaer med fiskeopdræt. Konflikten vil dog kun ramme de virksomheder, der er medlem af GLS-A.

3F og GLS-A mødes til nye forhandlinger med forligsmanden fredag 22. februar klokken 15.00.