Landmænd snyder øst-praktikanter i stor stil

Danske landmænd er aldrig tidligere blevet afsløret i så meget fusk og svindel med deres udenlandske praktikanter. 3F får en ny sag hver eneste uge.

De unge ukrainske landbrugspraktikanter Mykola Birykchenko, Andrey Ishcky og Ivan Palchey har fået tilsammen 1,1 millioner kroner i erstatning fra deres danske arbejdsgiver, som snød dem i løn.  (Foto: Palle Peter Skov.)De unge ukrainske landbrugspraktikanter Mykola Birykchenko, Andrey Ishcky og Ivan Palchey har fået tilsammen 1,1 millioner kroner i erstatning fra deres danske arbejdsgiver, som snød dem i løn. (Foto: Palle Peter Skov.)

Det ukrainske par Alisa Taranova og Andriy Zhyzhura kan se frem til en samlet check på godt 96.000 kroner. De to ukrainere blev nemlig snydt af den landmand på Langeland, som de var i praktik hos indtil 29. maj i år.

Svindel med udenlandske landbrugspraktikanter bag de lukkede stalddøre på landet er intet særtilfælde. Tværtimod.

- Vi har aldrig haft så mange sager med udenlandske landbrugspraktikanter som nu. 3F modtager faktisk en ny sag hver eneste uge. Danske landmænd snyder typisk deres udenlandske praktikanter for tillæg og betaling af overarbejde, siger Morten Fischer-Nielsen, forhandlingssekretær i Den Grønne Gruppe i 3F, til Nyhedsbrevet 3F.

Billig arbejdskraft

21-årige Alisa og 28-årige Andriy havde ikke fået betaling for deres overarbejde i løbet af deres halvandet år lange praktikophold. Desuden måtte landmanden fra Rudkøbing bøde for, at han havde sat sine ukrainske elever til at arbejde langt over den maksimale grænse på 48 timer om ugen.

- Mange af de udenlandske praktikanter arbejder i langt flere timer end danske elever. Danske landmænd udnytter simpelthen blot de udenlandske praktikanter som billig arbejdskraft, siger Morten Fischer-Nielsen.

En million i erstatning

Det er dog ikke kun danske landmænd, som udnytter udenlandske praktikanter. Svindlen blomstrer også blandt danske gartnere.

I april i år måtte en gartner ved Esbjerg betale 1,1 million kroner, som han havde snydt tre ukrainske praktikanter for. De unge ukrainere havde arbejdsdage fra klokken fem om morgen til 22.30 om aftenen. Til 32 kroner i timen.

To af praktikanterne boede i den ene ende af en fugtig container, som gartneriets øvrige ansatte brugte som omklædnings- og tørrerum. Og ofte var der kun koldt vand i bruseren - også om vinteren.

- Vi skulle knokle alle ugens dage. For chefen var vi bare maskiner. Vi er meget glade for det danske system, hvor man får hjælp, når man bliver snydt - for det er jo vores penge, som vi har slidt for. Sådan er det ikke i Ukraine, siger 21-årige Mykola Birykchenko til Nyhedsbrevet 3F.

Internationalt samarbejde mod misbrug

3F fører specielt mange sager for ukrainske praktikanter. Det skyldes, at det danske fagforbund har et samarbejde med Landarbejderforbundet i Ukraine, AWUU. Ordningen betyder, at ukrainske elever inden for det grønne område i Danmark automatisk er medlemmer af 3F, når blot de samtidig har et medlemsbevis hos AWUU.

Målet med samarbejdet er at bekæmpe danske landmænds og gartneres misbrug af ukrainske praktikanter.