Minister skal forklare udnyttelse af øst-praktikanter

Socialdemokraterne kalder forholdene for udenlandske landbrugspraktikanter for hvid slavehandel og kræver en redegørelse fra integrationsministeren.

De unge ukrainske landbrugspraktikanter Mykola Birykchenko, Andrey Ishcky og Ivan Palchey havde en arbejdsdag på over 18 timer til en timeløn på 32 kroner. Socialdemokraterne kræver nu, at integrationsministeren skrider ind over for landbrugets udnyttelse af udenlandske praktikanter. (Foto: Palle Peter Skov.)De unge ukrainske landbrugspraktikanter Mykola Birykchenko, Andrey Ishcky og Ivan Palchey havde en arbejdsdag på over 18 timer til en timeløn på 32 kroner. Socialdemokraterne kræver nu, at integrationsministeren skrider ind over for landbrugets udnyttelse af udenlandske praktikanter. (Foto: Palle Peter Skov.)

Danske landmænd snyder deres udenlandske praktikanter for tusindvis af kroner i løn. Og fattige ukrainske landbrugselever betaler op til 19.000 kroner til mellemhandlere for at få en aftale om en praktikplads på en gård i Danmark. Sådan ser forholdene ud bag lukkede stalddøre på landet rundt om i Danmark.

Men det skal være slut nu, forlanger Socialdemokraterne.

- Det ligner nærmest hvid slavehandel, når udenlandske praktikanter skal betale adskillige tusinde kroner for bare at komme i praktik i Danmark. Ministeren må straks skride ind, siger Lissa Mathiasen, socialdemokratisk medlem af Folketinget, til Nyhedsbrevet 3F.

Mellemmænd malker elever

Socialdemokraternes krav til integrationsminister Rikke Hvilshøj (V) kommer i kølvandet på en række afsløringer i Nyhedsbrevet 3F.

Mandag kunne nyhedsbrevet fortælle, at mellemhandlere malker unge, fattige ukrainere for op til 19.000 kroner for en praktikaftale med en dansk landmand og hjælp til visumpapirer. Derudover må praktikanterne selv punge ud for busbillet og visum til Danmark.

Danske landmænd er aldrig blevet taget i så meget fusk og svindel over for deres udenlandske elever som netop nu.

Hver eneste uge får Fagforbundet 3F en ny sag, hvor praktikanter fra fremmede lande er blevet snydt for tusindvis af kroner.

Snydt for over en million

I april i år måtte en gartner fra Esbjerg for eksempel betale 1,1 millioner kroner til tre ukrainske elever, som han havde snydt i løn.

Ukrainerne havde arbejdsdage fra klokken fem om morgenen til 22.30. Til 32 kroner i timen.

Når eleverne endelig havde fri, boede de i den ene ende af en fugtig container som de andre ansatte brugte som omklædnings- og tørrerum.

- Det er fuldstændig kynisk udnyttelse af unge udlændinge, som tror, at de får en god praktikplads i Danmark. I stedet bliver de bare brugt som billig arbejdskraft. Det er så groft, siger Lissa Mathiasen.

LandboUngdom sprøjter tilladelser ud

Socialdemokraterne vil have systemet med udenlandske praktikanter lavet radikalt om.

Kravet kommer, efter at Nyhedsbrevet 3F i fredags kunne afsløre, at konsulenter hos det statsstøttede LandboUngdom blæser på reglerne om, at hver dansk landmand normalt kun kan benytte to udenlandske praktikanter ad gangen.

Blandt andet har en midtjysk minkavler fået tilladelse til ikke færre end seks udenlandske elever på samme tid.

I efteråret ansatte minkavleren fra Haderup nord for Herning fem ukrainske praktikanter. Han kunne dermed se frem til at spare 1,3 millioner kroner i løn i de 18 måneder, hvor danske landmænd maksimalt må bruge de samme udenlandske elever.

Landbruget står selv for kontrol af arbejdsforholdene

Socialdemokraterne mener, at det er et problem, at landbruget selv styrer ordningen med udenlandske elever. Således henter landbruget praktikanter til Danmark gennem dets eget formidlingsbureau, Travel to Farm.

Landbruget godkender samtidig selv landmænd som praktikværter og bestemmer, hvor mange udenlandske praktikanter de må få. Og landbruget står tillige for kontrollen af arbejdsforholdene på de danske gårde.

- Der er tilsyneladende ingen selvjustits. Der er ingen uvildighed, når landbrugets egne organisationer styrer hele systemet selv, og derfor er der brug for et helt nyt system, som styres af arbejdsmarkedets parter, siger Lissa Mathiasen.

Socialdemokraterne kræver desuden svar fra integrationsminister Rikke Hvilshøj på, hvorfor danske landmænd, der ikke kan godkendes til danske elever, kan få tilladelse til udenlandske praktikanter.