Minkavler storforbruger af øst-praktikanter

Landmænd må kun benytte to udenlandske praktikanter ad gangen, men LandboUngdom har givet midtjysk minkfarmer tilladelse til ikke færre end seks elever. 3F: Stop landbrugets pengemaskine.

Landmand Bo Larsen ansatte i efteråret fem ukrainske landbrugselever på sin minkfarm i Haderup nord for Herning. Dermed kunne minkavleren se frem til at spare 1,3 millioner kroner i løn på øst-praktikanterne. (Foto: Jens Bach.)Landmand Bo Larsen ansatte i efteråret fem ukrainske landbrugselever på sin minkfarm i Haderup nord for Herning. Dermed kunne minkavleren se frem til at spare 1,3 millioner kroner i løn på øst-praktikanterne. (Foto: Jens Bach.)

Landmand Bo Larsen ansatte sidste efterår fem praktikanter fra Ukraine. Dermed kunne minkavleren fra Haderup nord for Herning se frem til en lønbesparelse på knap 1,3 millioner kroner for de 18 måneder, hvor danske landmænd maksimalt må bruge de samme udenlandske elever.

- Det er meget forkert at kalde dem billig arbejdskraft. Deres løn passer til det, de kan. Når de kommer, er de fuldstændig uforstående over for det, de skal lære. De har aldrig arbejdet med mink før, og de skal læres op helt fra bunden, siger minkavler Bo Larsen til Nyhedsbrevet 3F.

LandboUngdom blæser på reglerne

Ifølge reglerne må danske landmænd normalt maksimalt bruge to udenlandske praktikanter ad gangen.

Men alligevel sprøjter konsulenter hos LandboUngdom - der har mange yngre landmænd som medlemmer - helt op til mindst seks tilladelser ud til den samme landmand. LandboUngdom har udviklet sit helt eget system, når den statsstøttede organisation skal afgøre, hvor mange tilladelser til udenlandske praktikanter den enkelte lokal landmand kan få.

- For hver dansk uddannet driftsleder kan man have to praktikanter. Så hos Bo Larsen er det godkendelsesmæssigt ikke helt ved siden af, at han har fået tilladelse til seks praktikanter, siger Erik A. Kjeldsen, ungdomskonsulent hos LandboUngdom Midtvest, til Nyhedsbrevet 3F.

- Jeg tror, at over halvdelen af landmændene har tilladelse til to praktikanter, en del har ret til tre-fire, mens kun ganske få har ret til fem-seks, siger Erik A. Kjeldsen, der godkender praktikpladser.

Landbruget tjener tykt på øst-praktikanter

Øst-praktikanterne er ikke kun en fed forretning for landmænd som Bo Larsen - de danske landbrugsorganisationer scorer også kassen.

Konsulenterne fra LandboUngdom kræver 2.400 kroner for hver eneste godkendelse af en praktikvært. Foreningen af yngre landmænd tilbyder desuden at skrive en anbefaling til de lokale landmænd, som gerne vil have udenlandske praktikanter - men som ikke kan blive godkendt til danske elever. Anbefalingen skal sikre elevernes nødvendige arbejdstilladelser fra Udlændingeservice. Pris: 2.900 kroner.

Desuden skovler LandboUngdom - sammen med resten af landbruget i Danmark - penge ind, når unge udlændinge vil i praktik her i landet. Hver eneste udenlandsk praktikant må slippe 2.500 kroner for blot at komme fire en halv måned i praktik via dansk landbrugs formidlingsbureau Travel to Farm.

Derudover kræver bureauet, som Dansk Landbrug, Danske Landbrugsskoler, Landbrugsraadet og LandboUngdom står bag, 3.000 kroner fra hver praktikvært, som har en udenlandsk elev i mindst fire en halv måned.

3F: Stop landbrugets pengemaskine

Samtidig med at LandboUngdom tjener penge på både at hente praktikanter til Danmark og godkende danske landmænd som praktikværter, skal organisationen også kontrollere forholdene for de udenlandske elever hos danske landmænd.

Nyhedsbrevet 3F kunne torsdag fortælle, at danske landmænd aldrig tidligere er blevet afsløret i så meget fusk og svindel med udenlandske elever som netop nu. 3F modtager en ny sag hver eneste uge og kræver derfor, at elevordningen bliver lavet helt om.

- Landbruget kan tydeligvis ikke selv styre systemet. Der er brug for en uvildig og langt bedre kontrol, hvis de udenlandske praktikanter ikke skal fortsætte med blot at være en ren pengemaskine for danske landmænd og landbrugsorganisationer, siger Morten Fischer-Nielsen, forhandlingssekretær i Den Grønne Gruppe i 3F, til Nyhedsbrevet 3F.

3F mener, at arbejdsmarkedets parter i stedet skal foretage kontrollen i samarbejde med myndighederne.