Minkavler snød letter for 32.000 kroner

Trods overenskomst underbetalte minkavler to østarbejdere, der nu får efterbetalt 32.000 kroner efter kun en måneds ansættelse.

En midtjysk minkavler har netop efterbetalt 32.000 kroner efter underbetaling af to lettiske altmuligmænd. (Arkivfoto)En midtjysk minkavler har netop efterbetalt 32.000 kroner efter underbetaling af to lettiske altmuligmænd. (Arkivfoto)

I blot en enkelt måned arbejdede to lettiske altmuligmænd for en minkavler. Alligevel nåede arbejdsgiveren at snyde dem så meget i løn, at han nu skal efterbetale dem i alt 32.000 kroner.

Efterbetalingen skyldes manglende løn samt misvisende ansættelsesbeviser. Og pengene er netop betalt, efter 3F har indgået forlig med den midtjyske minkavler Steen Mouritsen. Det oplyser formanden for Den Grønne Gruppe hos 3F Skive-Egnen, Tina Bak Hansen.

- Jeg har en klar mistanke om, at arbejdsgiveren har underbetalt vores medlemmer, fordi de er udlændinge. Under alle omstændigheder burde arbejdsgiveren overholde den overenskomst, han selv har skrevet under på. Det her er for dårligt, siger hun.

Aftale: Ned til 90 kroner i timen

Minkavler Steen Mouritsen ansatte i februar i år to unge mænd fra Letland. De skulle arbejde en måned som altmuligmænd på hans minkfarm ved Stoholm syd for Skive.

Selv om arbejdsgiveren har tegnet overenskomst med 3F - og dermed forpligtet sig til at betale cirka 125 kroner i løn i timen - lavede han aftaler med østarbejderne om en løn på ned til 90 kroner i timen.

Underbetalingen fik 3F til at rejse en faglig sag mod minkavleren for brud på overenskomsten. Sagen blev løst ved et forlig mellem 3F på den ene side og minkavler Steen Mouritsen samt hans arbejdsgiverforening, Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere, på den anden side.

Minkavler: Alt for dyre

Minkavler Steen Mouritsen er utilfreds med sagens forlig:

- De fik selv lov til at bestemme, hvad de ville have i løn. Den ene ville have 90 kroner i timen, den anden 110. De var alt for dyre, hvis de skulle have 124 kroner i timen. Det var de ikke værd, siger han.

- Jeg føler mig uretfærdigt dømt. Jeg vidste ikke, at ansættelsesbeviserne skulle udfyldes på den måde. Sagen betyder, at jeg er færdig med at ansætte folk. Nu bliver det kun vikarer fremover, siger Steen Mouritsen.