Minkavler underbetaler for 101.000

Lønsnyd: En ung rumæner har fået efterbetalt godt 101.000 kroner af vestjysk minkavler, som 3F tidligere har pelset for manglende betaling af løn til polakker.

En ung rumæner blev underbetalt af en omstridt vestjysk minkavler. Nu har østarbejderen fået efterbetalt godt 101.000 kroner.  (Arkiv)En ung rumæner blev underbetalt af en omstridt vestjysk minkavler. Nu har østarbejderen fået efterbetalt godt 101.000 kroner. (Arkiv)

Den gik heller ikke denne gang. En minkavler fra Holstebro måtte sidste år i en faglig sag slippe 95.000 kroner til fem polske kvinder, som blev snydt i løn. I en ny sag har samme arbejdsgiver efterbetalt godt 101.000 kroner for manglende løn og feriepenge til en ung rumæner.

Det oplyser 3F Holstebro, som påny har indgået forlig med minkavler Thomas Nielsen. Arbejdsgiveren har tidligere været i daværende SiD's søgelys for beskæftigelse af polakker.

- Rumæneren har fået en ganske urimelig løn, som ikke hører hjemme i dagens Danmark. Det er endnu mere forkasteligt, fordi det ikke er første gang, at arbejdsgiveren forsøger at snyde medlemmer hos os, siger Villy Sørensen, næstformand hos 3F Holstebro.

Aflønnet som praktikant

En 25-årig rumænsk mand begyndte sit arbejde for minkavler Thomas Nielsen i april 2010. Rumæneren fortæller, at hans arbejde først og fremmest bestod i at passe mink på arbejdsgiverens farm. Men at han også blev sat til at arbejde med grise og køer på to andre gårde.

- Det var et dårligt sted at arbejde. Jeg vidste aldrig, hvornår jeg havde fri. Han kunne dukke op og hente mig til arbejde på lørdage og søndage. Jeg havde mange arbejdstimer, men fik en lav løn, siger rumæneren.

Østarbejderen tjente under 62 kroner i timen, viser hans lønseddel. Han blev aflønnet som en praktikant - selvom han reelt var ufaglært arbejdskraft og dermed havde krav på en meget højere løn. Efter et halvt års tid stoppede rumæneren på minkfarmen.

Minkavler: Forkert rådgivning

Minkavler Thomas Nielsen oplyser, at det ikke var hans menig at snyde sin tidligere medarbejder for løn. Ifølge arbejdsgiveren skete det, fordi han havde fået forkert rådgivning fra et rekrutteringsfirma:

- Jeg har betalt for, at det hele skulle være i orden. Men det var det ikke. Det er særdeles ringe arbejde. Ham fra firmaet og rumæneren var lige store svindlere, siger Thomas Nielsen.

- Den ene dag var rumæneren elev. Den anden dag var han ikke elev og skulle have den store løn. Men han var helt grøn og kunne ingenting. Nu kan han komme hjem og leve som grever og baroner, siger minkavleren, der også er meget utilfreds med 3F i sagen.