Snydt af landmand og fyret

Ukrainske Andrii Vasalatii måtte arbejde hen ved 50 timer om ugen som landbrugspraktikant på en gård på Vestfyn. Praktikken skulle vare i 18 måneder, men efter fem blev han kasseret: "Han duede ikke".

21-årige Andrii Vasalatii havde store forventninger til sit praktikophold i bussen fra Ukraine til Danmark. Men virkeligheden i den vestfynske kostald viste sig at være meget anderledes end drømmene.

For kort efter ankomsten til Mosegaard ved Gelsted måtte praktikanten skrive under på en ny og mere krævende kontrakt med sin nye arbejdsgiver:

- Landmanden sagde, at den oprindelige kontrakt var blevet væk, og at vi måtte lave en ny. Den nye kontrakt kun på dansk viste sig at være noget ringere for mig, siger Andrii Vasalatii til Fagbladet 3F.

To forskellige kontrakter

Den oprindelige kontrakt mellem Andrii og den fynske landmand var både på dansk og engelsk. Ifølge kontrakten - som blev brugt til at få godkendt praktikaftalen og visummet til Danmark - skulle ukraineren arbejde 40 timer om ugen til 8.000 kroner om måneden. Men i den kontrakt, som den danske landmand fik Andrii til at skrive under på i Danmark, var arbejdstiden nu ændret til 44 timer om ugen. Og månedslønnen var nu 8.000 kroner - inklusive betaling for søgnehelligdag. Der stod intet om betaling for overarbejde.

- Jeg arbejdede omkring 50 timer om ugen. Jeg malkede hver morgen og hver aften, og om dagen fodrede jeg kalve og vaskede deres bokse. Jeg lavede det samme hver dag. Det var et lidt kedeligt job, siger Andrii Vasalatii.

Forkert vare

Ifølge den nye kontrakt skulle Andrii være i praktik i halvandet år. Men allerede efter fem måneder fyrede familien Hvelplund sin ukrainske praktikant, som den havde fået fat i via LandboUngdoms jobdatabase JobStafetten.

- Det var et chok. Jeg var kommet til et nyt land og kunne ikke snakke sproget. Jeg anede ikke, hvad jeg skulle gøre, siger Andrii Vasalatii, som blev sat på gaden, mens alle andre fejrede nytår.

Hvelplund var ikke tilfreds med Andrii, der lige inden praktikopholdet var blevet færdig med en økonomiuddannelse på Zhytomyr agronomiske statsuniversitet.

- Vi kunne ikke bruge ham. De skal kunne passe køer. Det meste, han kendte til en ko, var, at han havde fået rygeost hos sin bedstemor som lille. Vi var trætte af ham, siger Inge Marie Hvelplund.

Men det er vel ikke særlig rart at blive fyret efter fem måneder?

- Det er jo ikke mit problem, når han har ansat sig her under falske forudsætninger. Vi kan ligeså godt sige, at det er os, som ikke har fået varen.

Hvorfor var der to forskellige kontrakter?

- Det ved jeg ikke noget om. Jeg kan ikke give dig flere oplysninger, siger Inge Marie Hvelplund.

Hun nævner dog, at familien nu sommetider låner en ukrainsk landbrugspraktikant hos en gårdejer i Gelsted. Ifølge reglerne gælder en arbejdstilladelse kun til arbejde hos én arbejdsgiver.

Andrii Vasalatii arbejder nu som praktikant på en gård nær Varde.

Andrii Vasalatii arbejdede op til 50 timer om ugen med malkning, fodring og renholdelse af stalde til 8.000 kroner om måneden. Men efter fem måneder blev han sparket ud af Mosegaarden: Han duede ikke.

Det meste, han kendte til en ko, var, at han havde fået rygeost hos sin bedstemor som lille. Vi var trætte af ham.

Inge Marie Hvelplund, Mosegaard