Hurtig hjælp til syge 3F'ere giver dobbelt gevinst

Samfundet kan spare milliarder, hvis man tager ved lære af tilbud til syge 3F'ere. Her sikrer PensionDanmark hurtig diagnose. Det rundbarberer ventetiden i det offentlige system.

Det er menneskeligt urimeligt og hul i hovedet, når der ofte går mange måneder, før syge danskere får den diagnose, der giver adgang til behandling på sygehuse. Det mener PensionDanmark, der har opfundet en hurtig løsning. (Arkivfoto)Det er menneskeligt urimeligt og hul i hovedet, når der ofte går mange måneder, før syge danskere får den diagnose, der giver adgang til behandling på sygehuse. Det mener PensionDanmark, der har opfundet en hurtig løsning. (Arkivfoto)

Til læge efter fem dage. Typisk ventetid på diagnose: 22 dage.

Den mulighed har syge 3F'ere, hvis de er forsikret i PensionDanmark. Her kan tilbud om hjælp til hurtig diagnose spare 52 dage, der typisk går ekstra, når danskere venter i sundhedssystemet, imens de får sygedagpenge.

PensionDanmark peger på, at samfundet kan spare milliarder, hvis politikerne tager ved lære af det system, PensionDanmark bruger. Det viser ny analyse.

Diagnose i en fart

PensionDanmark sørger for, at syge medlemmer får hjælp, når de er i kontakt med sundhedssystemet. Det sker med en fast kontaktperson, der vejleder om muligheder, når behandling er nødvendig.

Ordningen hedder "Hurtig Diagnose", der sikrer en fast kontaktperson. 10.900 er nu omfattet, og det er en erfaren sygeplejerske, der hjælper med at booke tid hos speciallæger og klinikker. Det barberer tiden, hvor man venter på en diagnose, ned med 52 dage i snit.

PensionDanmark peger på, at kort ventetid, før der er en diagnose, ikke kun er til gavn for den enkelte. Det sparer også penge på arbejdspladsen, når syge kommer hurtigere retur i job.

Reform bør spare milliarder

Og så er der de milliarder, der kan spares i de offentlige kasser, når folk kommer hurtigere igennem systemet.

Dem opfordrer PensionDanmark politikerne til at gå efter, når de skal i gang med en reform, der justerer førtidspensionen. Torben Möger Pedersen, der er administrerende direktør i PensionDanmark, vil have politikerne til at sikre hurtig udredning og diagnose. Og så er der behov for bedre genoptræning.

- Vi har vist, at udredningstiden kan bringes ned til få uger. Vores model er lige til at kopiere. Og den vil give store besparelser, fastslår Torben Möger Pedersen.

Fra tre måneder til seks timers ventetid

Falck-redder Lars Jørgensen fik hjælp til en hurtig udredning med ordningen "Hurtig Diagnose", som han har via sin sundhedsordning i PensionDanmark.

Se hvordan Lars fik hjælp til behandling af sin diskusprolaps i videoen her.