Færre tilkendes førtidspension

Færre personer fik tilkendt en førtidspension i årets første kvartal sammenlignet med sidste år. Det kan skyldes det store politiske fokus, mener en forsker.

Der er færre, der får tilkendt en førtidspension på grund af en psykisk lidelse. Årets første kvartal har generelt budt på færre nye førtidspensionister end sidste år. (Foto: Søren Zeuth)Der er færre, der får tilkendt en førtidspension på grund af en psykisk lidelse. Årets første kvartal har generelt budt på færre nye førtidspensionister end sidste år. (Foto: Søren Zeuth)

16 procent færre fik tilkendt en førtidspension i første kvartal af 2011 i forhold til samme kvartal året før. Det viser en opgørelse fra Ankestyrelsen.

En forklaring på faldet kan være, at det er blevet et politisk mål fra regeringen at begrænse antallet af førtidspensionister. Det mener Dorte Caswell, der er forsker ved Anvendt KommunalForskning, AKF.

- Man kan forestille sig, at kommunerne med beskæftigelsesregionerne åndende tungt i nakken gør alt, hvad de kan, for at begrænse antallet af tilkendte førtidspensioner, siger hun.

Små alternativer uden førtidspension

Dorte Caswell forklarer, at det overordnet set kan virke positivt, at det er lykkedes at begrænse antallet af mennesker, der ender på en livslang forsørgelse.

- Men jeg forbeholder mig retten til at være skeptisk over, hvor lykkeligt det egentlig er, siger hun. Hun henviser til, at alternativerne til de borgere, der ikke kan få tilkendt en førtidspension, er små.

- Hvis ikke arbejdsmarkedet kan rumme dem, og hvis ikke de kan få et fleksjob, vil de ende på midlertidige ydelser eller helt uden forsørgelse, forklarer Dorte Caswell.

Færre med psykiske lidelser

Også andelen af dem, der får tilkendt en førtidspension på grund af en psykisk lidelse, er faldet.

Dorte Caswell hæfter sig ved, at der også har været et stort politisk fokus på denne problematik.

- Det kan betyde, at kommunerne kigger anderledes på mennesker med psykiske lidelser og deres sag, siger hun.

Hos Kommunernes Landsforening (KL) vil man ikke kommentere tallene fra Ankestyrelsen.

- Det er for tidligt at sige noget. Når det drejer sig om tal fra første kvartal, er de behæftet med en vis usikkerhed.

Det siger Ulrik Petersen, der er chefkonsulent i KL.