Slid sender 3.000 på pension før tid hvert år

Alarm: Ufaglærte og faglærte slides ned og ender på pension før tid lige så ofte som i 2003. Det viser ny analyse. Pension Danmark kræver politisk handling i ny reform af førtidspension.

Nedslidning sender lige så menge på førtidspension som i 2003. Og det rammer især faglærte og ufaglærte, viser nye tal fra 3F'ernes største pensionsselskab.Nedslidning sender lige så menge på førtidspension som i 2003. Og det rammer især faglærte og ufaglærte, viser nye tal fra 3F'ernes største pensionsselskab.

Slidte arme, brugte skuldre og skader i ryggen sender fortsat over 3.000 på pension før tid hvert år.

Der er lige så mange, der må på førtidspension, fordi de er slidt, som i 2003. Det viser ny analyse fra PensionDanmark, der er 3F'ernes største pensionsselskab.

I 2003 var der godt 3.200 personer, der fik tilkendt førtidspension, fordi de var slidt af skader i bevægeapparatet. I 2010 var tallet cirka 3.100. Og det er især faglærte og ufaglærte, der er ramt.

Fysisk slid skal i fokus

I 2003 blev førtidspensionen lavet om. Og der kom stort fokus på psykiske lidelser. Men det har ikke ændret på, at der er mange nedslidte, der må forlade jobbet.

Derfor ønsker PensionDanmark at få fokus på fysisk nedslidning, der rammer faglærte og ufaglærte. Det skal ske, når politikerne snart går i gang med en ny reform, der skal justere førtidspensionen.

- Det er i alles interesse, at også de grupper undgår førtidspension. De kommer direkte fra beskæftigelse. Modsat mange af de førtidspensionister, der har en psykisk lidelse, mener Torben Möger Pedersen, der er administrerende direktør i PensionDanmark.

Fire gode råd

Ifølge PensionDanmark er det forebyggelse og hurtigere vej til behandling, der er afgørende, hvis færre skal slides fysisk ned. Og at det skal tænkes ind i de forhandlinger, der snart skal i gang.

PensionDanmark peger på fire områder: Aktiv forebyggelse, hurtig diagnose, bedre samspil mellem diagnose og behandling i det offentlige. Og genoptræning til tiden.

Her spiller Pension Danmark selv en rolle. Det sker med adgang til behandling i 118 lokale forebyggelsescentre. I år vil fysioterapeuter, kiropraktorer, massører og zoneterapeuter give mere end 150.000 behandlinger til ansatte, der er medlemmer af PensionDanmark.