Færre ledige job i ufaglærte brancher

Krise: Mens der er flere stillinger at søge for akademikere og kontorfunktionærer, går det den anden vej for job til faglærte og ufaglærte.

Industrien slår rekordfå stillinger op. Til gengæld er der flere job at søge for kontoruddannede og akademikere.  (Arkivfoto)Industrien slår rekordfå stillinger op. Til gengæld er der flere job at søge for kontoruddannede og akademikere. (Arkivfoto)

Det lysner for akademikere, mens skyerne bliver stadig mørkere for de arbejdsløse 3F'ere.

Der er nemlig blevet flere job at søge for kontoransatte og akademikere. Mens der bliver længere og længere mellem jobbene for industriarbejdere, håndværkere og andre 3F'ere.

I august var der 3.306 flere opslag på jobnet.dk end samme måned året før. Men for de faglærte og ufaglærtes brancher som rengøring, hotel og industri var der 320 færre ledige jobopslag. Det viser nye tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsens jobindsats.dk.

- Det viser det, vi tit glemmer. At det danske arbejdsmarked ikke er ét samlet arbejdsmarked. Vi har mange ufaglærte fra industrien uden arbejde. Men der er meget få job og rigtig mange om buddet, siger cheføkonom i 3F Anita Vium.

Sorte skyer også i 2013

For et halvt år siden forventede økonomerne, at økonomien ville rette sig, og at arbejdsløsheden ville falde i 2013.

Men udsigten til økonomisk opklaring bliver ringere og ringere i disse måneder.

- De fleste troede, det ville vende til næste år, men jo tættere vi kommer på 2013, des mere daler forventningerne, påpeger Anita Vium.

Arbejdsløsheden har ramt 3F'erne dobbelt så hårdt som resten af samfundet. Og det vil næppe ændre sig lige foreløbig.

- Året ud og næste år vil det se ud som nu for 3F'erne. Og status quo er altså ikke særlig godt, siger Anita Vium.