3F til regeringen: Lav aftale med Enhedslisten

Finanslov: Regeringen bør lave finanslov med Enhedslisten. De ledige har brug for ansvarligt samarbejde. Sådan lyder opfordringen fra 3F til regeringen og dens støtteparti.

Regeringen skal, som sidste år, søge flertal med Enhedslisten om finansloven. Det skal hjælpe ledige og nye job i gang, mener 3F's formand. (Foto: Joachim Adrian / POLFOTO)Regeringen skal, som sidste år, søge flertal med Enhedslisten om finansloven. Det skal hjælpe ledige og nye job i gang, mener 3F's formand. (Foto: Joachim Adrian / POLFOTO)

Der skal skabes flere nye job. Og 158.000 ledige har brug for hjælp i 2013. Derfor skal regeringen gå til Enhedslisten, når finansloven skal i hus.

Sådan lød opfordringen fra 3F's forbundsformand, Poul Erik Skov Christensen, da 3F's repræsentantskab var samlet onsdag.

- Med de meldinger, der er kommet fra Enhedslisten i løbet af de seneste dage, vil jeg kraftigt opfordre regeringen til at kigge i den retning. Særligt i spørgsmålet om de lediges vilkår, erklærede Poul Erik Skov Christensen.

Ros for ansvar

3F's formand roste Enhedslisten, fordi partiet har valgt en ansvarlig tilgang, når det gælder forhandlingerne om finansloven, der skal styre dansk økonomi i 2013.

- Derfor håber jeg meget, at det lykkes regeringen og Enhedslisten at finde sammen på dette afgørende punkt, uddybede Poul Erik Skov Christensen.

Enhedslisten har stillet tre krav, partiet kalder centrale. Blandt andet en garanti for ledige, der står til at miste deres dagpenge. De skal tilbydes et job. Ellers skal de få lov at beholde deres dagpenge. Og så skal det være lettere at genoptjene ret til dagpenge.

Stærkere indsats for grønne job

Enhedslisten kræver også langt større indsats for grønne job. Det er 3F enig i. 3F kom med forslag til nye investeringer, da regeringen mandag præsenterede sit udspil til finanslov for 2013.

Regeringen vil sætte over 1,2 milliarder kroner af til ledige unge og ufaglærte. Det skal give både uddannelse og job. Oven i skal nyt byggeri sende 7.000 ekstra i sving, fordi landets universiteter får 6,5 milliarder til renovering.

Regeringen spår, at der i snit vil være 158.000 ledige i 2013. Derfor vil 3F have løsninger for dem, der er ved at falde ud af dagpengesystemet. Især den store gruppe, der er over 50 år. 3F foreslår også, at kravene lempes, så det bliver lettere at genoptjene ret til dagpenge. Helst ved at genindføre de regler, der hidtil var gældende.