Ældre og industrifolk mister først dagpenge

Dagpengestop: 5.500 ledige 3F-medlemmer risikerer at miste dagpengene i løbet af de første tre måneder næste år. Mange af dem er industrifolk og i alderen 55-59 år.

Erik Carlsen, 55 år, blev fyret i 2009 efter over 29 år i samme firma. Siden har han været i løntilskud, vikarjob og andet, men kan højst få dagpenge indtil februar 2013. (Foto: Søren Zeuth)Erik Carlsen, 55 år, blev fyret i 2009 efter over 29 år i samme firma. Siden har han været i løntilskud, vikarjob og andet, men kan højst få dagpenge indtil februar 2013. (Foto: Søren Zeuth)

Er du arbejdsløs og kommer fra industribranchen, eller har du rundet de 55 år? Så er du en af dem, der har størst risiko for at miste dagpengene efter nytår. Det viser tal fra 3F.

22 procent af de ledige 3F-medlemmer, der er i fare for at miste dagpengene i løbet af de første måneder i 2013, er i alderen 55-59 år. Industriarbejdere udgør næsten halvdelen af de 3F'ere, der risikerer at ryge ud.

I alt har 5.500 ledige i 3F været uden arbejde så længe nu, at de vil miste dagpengene i løbet af de første tre måneder i 2013.

Måtte sælge huset

Én af dem er Erik Carlsen, 55 år, fra Slagelse. Han blev fyret i 2009 efter over 29 år i samme firma. Siden har han været i løntilskud, vikarjob og andet, men kan højst få dagpenge indtil februar 2013. Derfor har han solgt sit barndomshjem, og er flyttet i lejlighed.

- Det gør ondt, men jeg var nødt til at sælge huset, for jeg har ikke råd til at bo der på kontanthjælp. Desuden skal det sættes i stand, og det har jeg ikke penge til, siger Erik Carlsen, der stadig håber på at finde et fast arbejde.

Først ramt af krisen

Ifølge senioranalytiker Jes Vilhelmsen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, er det ikke så overraskende, at netop industrifolk og 55-59-årige er i farezonen.

- Industrien og bygge- og anlægsbranchen var jo de områder, der først blev ramt af krisen i 2008. Derfor er det også ledige fra de områder, der har været ledige i længst tid nu, siger Jes Vilhelmsen.

- Samtidig er de 55-59-årige historisk set overrepræsenterede blandt de langtidsledige, og har derfor også større risiko for at falde ud. Men her kan mange af dem formentlig reddes af et seniorjob - hvis de vel at mærke er med i efterlønsordningen, påpeger Jes Vilhelmsen.