Mange 3F'ere på kanten af arbejdsmarkedet

Overvægt af 3F-medlemmer blandt folk, der har været langtidsledige tre år i træk, viser ny analyse.

Antallet af danskere, der har været ledig længe i flere år i træk, er vokset (Arkiv)Antallet af danskere, der har været ledig længe i flere år i træk, er vokset (Arkiv)

Der er en overvægt af 3F'ere i gruppen af danskere, der kun med fingerneglene hænger fast i arbejdsmarkedet.

Det viser en ny analyse af tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, som Fagbladet 3F har foretaget.

En tredjedel af de 55.000, der er med i en a-kasse og kun har ringe tilknytning til arbejdsmarkedet, er 3F'ere.

Gruppen består af folk på dagpenge, kontanthjælp og sygedagpenge, som har fået penge fra det offentlige i mindst 80 procent af tiden inden for de sidste tre år.

Samtaler er ikke nok

Tallene vækker stor bekymring hos forretningsfører for 3F's a-kasse, Morten Kaspersen.

- Det er en ulykkelig situation, at folk taber fodfæstet på arbejdsmarkedet, samtidig med at den politiske parole lyder, at vi skal arbejde mere, og at der er brug for alle, siger han.

Også nedskæringen af dagpengeperioden til to år og fordoblingen af den tid, det tager at genoptjene sine dagpenge, vil skubbe de ledige længere væk fra arbejdsmarkedet, mener han.

- Derfor er det heller ikke nok at tage en samtale med hver af de ledige, som er på vej til at ryge ud af dagpengesystemet, som det for nylig blev aftalt. Det gør vi jo i forvejen. Det hjælper bare ikke, hvis der ikke er arbejde til dem. Vi har brug for langt mere vidtgående hjælp. Ellers kommer vi til at se endnu flere marginaliserede i fremtiden, siger Morten Kaspersen.

Marginalisering er værst

Dansk Arbejdsgiverforening glædede sig for nylig over, at langtidsledigheden er faldet. Det samme gælder ikke gruppen af personer, der har været på offentlige ydelse i tre år. Her har der været en stigning, påpeger Morten Kaspersen.

- Selvfølgelig er det glædeligt, at vi har fået nogle tusinde færre langtidsledige på et år. Men der er altså 5.000 flere marginaliserede på bare ét kvartal. Og det tal er i virkeligheden værre, siger Morten Kaspersen og fortsætter:

- For en langtidsledig har været ledig i 80 procent af tiden i ét år. De marginaliserede har været ledige i 80 procent af tiden i tre år. Man løser ikke et problem bare ved at tale det ned.

Notat

Notat