3F kræver ekstra krudt til ledige

Finanslov: 3F vil have lempelser på regler om dagpenge. Det skal være nemmere at optjene ret til dagpenge.

En halv milliard kroner på finansloven til uddannelse af ledige er fint. Men det ændrer ikke på, at vilkårene for de ledige er strammet ud over det rimelige. Der skal findes løsninger, siger 3F's formand Poul Erik Skov Christensen.
En halv milliard kroner på finansloven til uddannelse af ledige er fint. Men det ændrer ikke på, at vilkårene for de ledige er strammet ud over det rimelige. Der skal findes løsninger, siger 3F's formand Poul Erik Skov Christensen.

Der bliver også kø ved jobcentre og a-kasser i 2013. Her vil 158.000 fortsat mangle et job. Det spår regeringen i det udspil til finanslov for 2013, der blev præsenteret mandag.

Til gengæld sætter regeringen tre store plastre på sårene. Finansloven indeholder to pakker, der sætter over 1,2 milliarder kroner af til ledige unge og ufaglærte. Det skal give både uddannelse og job, og så skal nyt byggeri sende 7.000 ekstra i sving, fordi landets universiteter får 6,5 milliarder til renovering.

3F er glad for, at regeringen satser over en milliard på unge og ufaglærte. Men der skal sættes flere milliarder af til nye job, siger forbundsformand Poul Erik Skov Christensen.

Ledige alvorligt ramt

Han hæfter sig ved, at kurven for ledige ikke knækker i 2013. Han peger på, at det er særdeles alvorligt for den store gruppe, der står til at miste dagpengene næste år, når skrappere regler og halveret dagpengeperiode slår fuldt igennem:

- En halv milliard kroner til uddannelse af ledige er fint. Men det ændrer ikke på, at vilkårene for de ledige er strammet ud over det rimelige. Der skal findes løsninger. Særligt for den store gruppe over 50 år, der står til at miste deres dagpenge, fordi der ikke er job, siger Poul Erik Skov Christensen.

Han foreslår, at kravene skal lempes, så det bliver lettere at genoptjene ret til dagpenge. Helst ved at genindføre de regler, der hidtil var gældende.

Flere job nu

3F ønsker også, at ledige kan genoptjene ret til dagpenge, når de er på jobrotation eller tager bestemte typer uddannelse. Og i form af bedre muligheder, hvis man er på nedsat tid.

3F peger på, at det allervigtigste er, at der bliver skabt flere arbejdspladser. Derfor bør Danmark lette låget yderligere på statskassen, så der kan investeres i flere job.

3F mener, at dansk økonomi er stærk nok til, at det kan ske, uden at det rammer den troværdighed, Danmark og dansk økonomi har på finansmarkederne.