3F'eres frie pensionsvalg er fra 2003

Pension: Cirka 250.000 ansatte på 3F-overenskomst har i 10 år kunnet styre deres pension fra jobbet siden 2003. 899 har valgt at lade private puljer styre stor del af opsparingen i stedet for PensionDanmark. Den ordning vil FOA nu kopiere.

3F'ere og andre medlemmer hos PensionDanmark kan selv styre, hvem der skal stå for at få store dele af opsparing til at yngle bedst muligt.3F'ere og andre medlemmer hos PensionDanmark kan selv styre, hvem der skal stå for at få store dele af opsparing til at yngle bedst muligt.

Hvem skal styre de penge, der spares op til pension via jobbet? Og hvem er bedst, når kronerne skal yngle?

For cirka 250.000 af dem, der arbejder på en 3F-overenskomst, er det PensionDanmark, der styrer alle de penge, der skal bruges i seniorlivet. Men siden 2003 har medlemmer hos PensionDammark frit kunne vælge andre til at styre en stor del af opsparingen.

Det er selskaber som Danske Invest, Nordea Invest og Jyske Invest, man kan vælge til at styre den del af opsparingen, der sættes ind på rate- og kapitalpensioner. Og den model ønsker FOA nu at indføre for sine medlemmer i det selskab, der hedder Pensam.

Under en procent vælger selv

Hvis det går hos FOA som hos 3F og PensionDanmark, vil under en procent bruge det frie valg. Lige nu er der 1.219, der har valgt at bruge andre end PensionDanmark. Heraf 899, der arbejder på 3F's overenskomster.

- Det er kun fair at kunne tilbyde medlemmerne at vælge en anden formueforvalter. Og det gælder både hos selskaber med arbejdsmarkedspensioner og hos kommercielle selskaber. Men der er ikke mange, der bruger muligheden, siger Torben Möger Pedersen, administrerende direktør i PensionDanmark.

Han vurderer, at det skyldes, at medlemmerne er godt tilfredse, når det gælder det afkast, PensionDanmark henter hjem.

Flere valg

PensionDanmark har indført flere frie valg de seneste år. Og der er valg, der er mere interessante for medlemmerne end valg af forvalter af pengene.

Det er især de forsikringer, medlemmerne har mod kritisk sygdom, invaliditet og død. Her kan medlemmer for eksempel selv skrue på, hvor meget efterladte skal have, hvis uheld eller alvorlig sygdom er ude. Men det frie valg har en konsekvens.

Det skyldes, at forsikringer koster. Jo højere beløb, man vil sikre de efterladte, jo mindre beløb går der til pension.