3F: Skole udnytter erhvervsuddannelse groft

Det er grov udnyttelse af erhvervsuddannelsen til væksthusgartnerassistent, når Dalum UddannelsesCenter bruger den til at sluge skattekroner på bulgarske elever, mener 3F.

Bulgarske elever på Dalum UddannelsesCenter føler sig udnyttet  som billig arbejdskraft af fynske gartnerier. (Foto: Rikke Madsen.)Bulgarske elever på Dalum UddannelsesCenter føler sig udnyttet som billig arbejdskraft af fynske gartnerier. (Foto: Rikke Madsen.)

Egentlig er erhvervsuddannelsen til såkaldt væksthusgartnerassistent beregnet til at beskytte unge danskere, der har svært ved at gennemføre den længere uddannelse til væksthusgartner. Måske fordi de er ordblinde, har problemer med at tage et traktorkørekort eller har svært ved at sikre sig et sprøjtecertifikat.

Men i stedet er uddannelsen som assistent blevet misbrugt af erhvervsskolen Dalum UddannelsesCenter til at få statstilskud og af fynske gartnerier til at skaffe sig ansatte til lav løn.

- Arbejdsgivere og Dalum UddannelsesCenter forsøger at finde et hul i lovgivningen, hvor de kan tjene penge på at importere billig arbejdskraft fra Østeuropa via en uddannelse, som egentlig er lavet målrettet til bogligt svage elever. Det er en grov udnyttelse af erhvervsuddannelsesaftalen, siger Arne Grevsen, formand for Den Grønne Gruppe i 3F, til Nyhedsbrevet 3F.

En halv uddannelse

Nyhedsbrevet 3F har i løbet af den seneste uge afsløret, hvordan flere af de 20 østeuropæiske EU-borgere på Dalum UddannelsesCenter er blevet brugt som billig arbejdskraft af fynske gartnerier. Eleverne fra Bulgarien og Ungarn har ikke fået en ordentlig uddannelse, men blot arbejdet som ufaglærte i drivhusene. Til en elevløn på 55 kroner i timen.

Flere af de bulgarske elever på Dalum UddannelsesCenter er skuffet over, at de kun får en halv uddannelse:

- Vi vidste ikke, at vi ikke kan gøre uddannelsen færdig. Og at vi ikke kan bruge uddannelsen uden for Danmark, siger den 26-årige bulgarer Emil Terziyski til Nyhedsbrevet 3F.

Uddannelsen er ikke godkendt af EU's såkaldte ECTS-system, og dermed kan de studerende ikke få den overført til andre lande.

3F klager over uddannelse

Næsten alle danskere inden for området uddanner sig i tre år og otte måneder - og bliver væksthusgartner. Blot én elev fra Dalum UddannelsesCenter har inden for de tre seneste år færdiguddannet sig på den toårige grunduddannelse som væksthusgartnerassistent.

Forholdene for de bulgarske elever på de fynske gartnerier har fået Fagforbundet 3F til at klage til Det Faglige Uddannelsesudvalg for Gartneri over uddannelsen til væksthusgartnerassistent.

- Uddannelse er fint, men det skal gøres ordentligt. Der er ingen, som kan påstå, at det her forløb giver de bulgarske elever en uddannelse, siger Arne Grevsen, formand for Den Grønne Gruppe i 3F.

Hvad er din kommentar til klagen fra 3F?

- Jeg vil ikke forholde mig til, om det er billig arbejdskraft. Vi skal nu drøfte, om det er godt nok. Det kan godt være, at retningslinjerne skal ændres. Det er endnu uafklaret, siger Henning Gregersen, sekretariatsleder ved Det faglige Uddannelsesudvalg for Jordbrug, til Nyhedsbrevet 3F.

Hvorfor har Det Faglige Uddannelsesudvalg godkendt uddannelsen af østeuropæerne?

- Da vi godkender, har vi ikke set modellen. Men de har en dansk uddannelsesaftale, og så ser vi positivt på det. Jeg mener, at det faglige udvalg har stået bag beslutningen, siger Henning Gregersen.

Arbejdsgivere tager klage med sindsro

Ud over Fagforbundet 3F har arbejdsgiverforeningen GLS-A sæde i Det Faglige Uddannelsesudvalg for Gartneri.

Hos arbejdsgiverne tager man klagen over uddannelsen af østeuropæerne med sindsro:

- 3F har selv været med til at godkende uddannelsen. Jeg vil ikke sige, om uddannelsen fungerer efter hensigten. Men så længe 3F ikke har rejst en fagretslig sag, så er der nok ikke nogen, som er blevet trådt så meget over tæerne, siger Johnny Ulf Larsen, direktør i GLS-A, til Nyhedsbrevet 3F.