En tur på briksen giver færre sygedage

Christoffer, 21, får jævnligt heftige smerter i ryggen. En tur hos fysioterapeuten gør ham klar til at vende hurtigt tilbage til jobbet.

- Jeg ville nok være nødt til at tage flere sygedage, hvis jeg ikke kom en tur på briksen en gang imellem, siger Christoffer, der er med i 3F's sundhedsordning. (Foto: Niels Åge Skovbo)- Jeg ville nok være nødt til at tage flere sygedage, hvis jeg ikke kom en tur på briksen en gang imellem, siger Christoffer, der er med i 3F's sundhedsordning. (Foto: Niels Åge Skovbo)

To-tre gange om året kommer smerten. Så kan Christoffer hverken sove, sidde ned eller gå. Og slet ikke arbejde som tømrer.

Det er ryggen, den er gal med. Nede i lænden mangler han et svaj. Det betyder, at han bliver langt mere påvirket af stød end folk med almindelig ryg.

- Jeg plejer normalt at være nærmest lammet i tre-fire dage. Når først smerten kommer, er der ingen vej tilbage, siger Christoffer.

Færre sygedage

Efter hans arbejdsplads HANS JØRGSENSEN & SØN Entreprenører A/S i Odense blev tilmeldt PensionDanmarks sundhedsordning, er smerterne dog blevet en del mindre.

Her kan han blive æltet igennem af en massør, knækket af en kiropraktor, trykket under fødderne af en zoneterapeut eller få gode råd fra en fysioterapeut.

- Nu kan jeg klare mig med en enkelt dags sygemelding. Jeg skynder mig nemlig til fysioterapeut, så snart det begynder at gøre ondt.

Gratis er godt

Det er ret afgørende for Christoffer , at det er gratis at bruge ordningen.

- Hvis jeg skulle betale, ville jeg nok ikke blive behandlet. Og så ville jeg være nødt til at tage flere sygedage. I sidste ende ville det være en dårlig forretning for min arbejdsgiver.

Med sine kun 21 år har Christoffer et langt arbejdsliv foran sig. Og helt kurere ryggen kan hverken fysioterapeut, kiropraktor eller massage dog ikke klare - det er trods alt ingen mirakelkur mod kroniske skavanker.

- Jeg kan desværre ikke fortsætte med at være tømrer resten af livet. På et tidspunkt må jeg læse videre, så jeg slipper for manuelt arbejde, lyder det fra Christoffer .