Planteskole snød ufaglærte med praktikløn

To ufaglærte får efter faglig sag efterbetalt 70.000 kroner af planteskole, der havde aflønnet dem som praktikanter. Planteskole erkender fejl.

En planteskole på Lolland skal efterbetale 70.000 kroner til to polakker. Østarbejderne blev aflønnet som praktikanter, selvom de som ufaglærte havde krav på normal løn. Personen på billedet har intet med sagen at gøre. (Foto: Vincent Yu/POLFOTO)En planteskole på Lolland skal efterbetale 70.000 kroner til to polakker. Østarbejderne blev aflønnet som praktikanter, selvom de som ufaglærte havde krav på normal løn. Personen på billedet har intet med sagen at gøre. (Foto: Vincent Yu/POLFOTO)

På Erling Nielsens Planteskole på Lolland blev to polakker spist af med praktikløn, selvom østarbejderne i virkeligheden var ufaglærte medarbejdere. Dermed havde de krav på en betydeligt højere løn end den, de fik udbetalt som såkaldte praktikanter.

Den manglende løn fik 3F til at rejse en faglig sag på vegne af de to underbetalte polakker. Kort før sagen skulle i Arbejdsretten, indgik 3F forleden et forlig med Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere, som førte sagen for planteskolen. Forliget betyder, at de to ufaglærte nu skal have efterbetalt i alt 70.000 kroner.

- Sagen er endnu eksempel på, hvordan arbejdsgivere misbruger praktikantordningen. Ordningen skal ikke bruges til at udnytte billig arbejdskraft fra udlandet. Ordningen har til hensigt at give unge mennesker mulighed for kulturel og erhvervsmæssig udveksling, siger Morten Fischer-Nielsen, forhandlingssekretær i Den Grønne Gruppe i 3F.

Studerede tysk og vildtopdræt

Sagen handler om to polakker, som arbejdede hos Erling Nielsens Planteskole i Guldborg på Lolland. Østarbejderne var ansat fra juni 2010 til juni 2011.

Den nu 29-årige mandlige polak havde tidligere studeret tysk i hjemlandet. Den jævnaldrende polske kvinde havde studeret husdyrhold med speciale i opdræt af fritgående dyr og forvaltning af vildt.

Dermed var polakkernes praktikophold på en planteskole i Danmark ikke et led i deres uddannelse, mente 3F. I stedet måtte deres beskæftigelse reelt betragtes som almindeligt, ufaglært arbejde - der skulle udløse normal løn.

Ejer erkender fejl

Hos Erling Nielsens Planteskole erkender ejer Erik Nielsen, at han ikke havde sat sig tilstrækkeligt ind i reglerne, da han selv hyrede de to polakker.

- Som sagen rullede, blev vi klar over, at vi havde begået en fejl. Vi havde ikke været påpasselige nok med at undersøge deres uddannelsesforhold i hjemlandet. Deres uddannelser var ikke relevante i forhold til praktik på en dansk planteskole, siger han.

Erik Nielsen ser praktikopholdet som en win-win-situation for både hans virksomhed og polakkerne, som kunne få praktisk erfaring fra Danmark.

- For vores vedkommende var det en mulighed for at betale tilbage. Jeg har selv været praktikant i Holland, USA og Frankrig på lignende vilkår. Jeg har ikke selv betragtet det som en mulighed for at betale lavere løn, siger han.