Storbønder skylder 372.000 kroner til østarbejder

Dom: Byretten har dømt to storbønder, som betalte en østarbejder ned til 62 kroner i timen. Men svineavlerne har ikke betalt det skyldige beløb, så 3F vil nu inddrive pengene via Fogedretten.

Polske Kamil Szady har 372.000 kroner til gode efter en dom ved retten, men hans tidligere arbejdsgiver har ikke betalt det skyldige beløb. (Foto: Privat)Polske Kamil Szady har 372.000 kroner til gode efter en dom ved retten, men hans tidligere arbejdsgiver har ikke betalt det skyldige beløb. (Foto: Privat)

Ned til godt 62 kroner. Det fik en østarbejder i timeløn, da han var ansat hos storbønderne Peter og Asger Mols på en svinefarm ved Vonge nord for Vejle.

Den lave løn fik 3F Kongedalen til at rejse en sag på vegne af det østeuropæiske medlem. Retten i Kolding gav i august 3F fuld medhold. Derfor skal arbejdsgiverne betale godt 372.000 kroner til polakken. Men Peter og Asger Mols har ikke betalt det skyldige beløb, så 3F forsøger nu at kræve pengene ind via Fogedretten.

- Der er tale om en af de mest grove sager om udnyttelse af udenlandsk arbejdskraft, som jeg har set. Det er grotesk, at vores medlem nu formentlig går glip af de penge, som retten har afgjort, at han har krav på, siger Jonny Wyrtz, faglig sekretær hos 3F Kongedalen.

Brød 48 timers-reglen

Som 22-årig blev polske Kamil Szady i maj 2009 ansat som ”medarbejder” hos virksomheden Lundgård I/S, der var ejet og drevet af Peter og Asger Mols. Lønnen var fastsat til 8.000 kroner om måneden for 40 timers arbejde om ugen. Senere steg grundlønnen til 9.000 kroner om måneden og siden til 10.000 kroner.

Flere måneder i træk arbejdede polske Kamil Szady i gennemsnit over 55 timer om ugen. Dermed brød arbejdsgiverne EU's arbejdstidsdirektiv. Reglerne siger, at man over en periode på fire måneder højst må arbejde 48 timer i gennemsnit pr. uge.

- Jeg synes, at 8.000 kroner var for lille et beløb for så meget hårdt arbejde, siger Kamil Szady.

Storbonde: Fair løn

Efter råd fra sin læge stoppede Kamil Szady i jobbet i september 2010.

Peter Mols oplyser, at han er dybt skuffet over sin tidligere medarbejder. Peter Mols mener, at lønnen på mellem godt 62 og 74 kroner i timen ”helt bestemt var en fair løn”:

- Han fik lidt mere end en tilsvarende dansk elev. Han kunne ikke sproget. Han kunne ikke noget som helst, da han startede. Han har tjent 10 gange så meget som i Polen, siger Peter Mols.