96.600 er på kanten af arbejdsmarkedet

- Der er ikke længere plads til alle på arbejdsmarkedet, siger analytiker. Nye tal viser, at antallet af personer på kanten af arbejdsmarkedet er det højeste siden 2006.

Næsten 100.000 danskere hænger kun fast i arbejdsmarkedet i en tynd tråd. De har fået dagpenge, kontanthjælp med mere det meste af tiden i tre år. Tallet er stigende. (Arkiv )Næsten 100.000 danskere hænger kun fast i arbejdsmarkedet i en tynd tråd. De har fået dagpenge, kontanthjælp med mere det meste af tiden i tre år. Tallet er stigende. (Arkiv )

Når man har været ledig i 80 procent af tiden i tre år i træk, hænger man kun fast i arbejdsmarkedet med det yderste af neglene. Sådan er det nu for 96.600 danskere. Tallet er det højeste siden 2006.

De 96.600 er mennesker, der får ydelser som dagpenge, kontanthjælp, sygedagpenge og andet.

Tallet dækker perioden fra 4. kvartal 2011 til 3. kvartal 2012. I samme periode ét år før, var der 80.000 mennesker med meget løs tilknytning til arbejdsmarkedet.

Det svarer til, at 20 procent flere mennesker er på kanten af arbejdsmarkedet end et år tidligere.

Ikke plads til alle mere

Senioranalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Erik Bjørsted er bekymret for, at der ikke er plads til alle på arbejdsmarkedet.

- Når tallet stiger, viser det en tendens til, at flere kommer længere væk fra arbejdsmarkedet. Samtidig ved vi, at antallet af ikke-arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere også vokser, så det hænger meget godt sammen. Mange af disse her optræder ikke i de almindelige ledighedstal, siger han.

- I de gode år var der næsten plads til alle på arbejdsmarkedet. Det er der ikke nu, siger Erik Bjørsted.

Han forventer, at tallene vil fortsætte med at stige.

- I hvert fald et stykke tid, også selv om ledighedstallene er stagneret. Tallet er med til at tegne en ekstra dimension på situationen på arbejdsmarkedet, siger Erik Bjørsted fra AE.