Hurtig adgang til behandling mindsker sygefravær

Forebyggelse: Den hurtige adgang til behandling, gennem sundhedsordningerne i overenskomsterne, mindsker risikoen for at komme på sygedagpenge, viser ny undersøgelse.

3F'erne har gennem sundhedsordninger adgang til en række behandlingsformer som eksempelvis massage.  (Arkivfoto)3F'erne har gennem sundhedsordninger adgang til en række behandlingsformer som eksempelvis massage. (Arkivfoto)

Hurtigere adgang til kiropraktor, fysioterapi og massage nedsætter 3F-medlemmers risiko for at komme på sygedagpenge med op til 15 procent. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Syddansk Universitet.

Siden 2005 har en lang række overenskomster inden for PensionDanmarks område fået bygget en sundhedsordning på pensionsordningen. Den betyder, at mange 3F-medlemmer hurtigt har kunnet få behandling på et af landets 120 sundhedscentre hos Falck Healthcare.

- I flere år har vores medlemmer og virksomheder givet udtryk for, at hurtig og gratis forebyggende behandling er med til at undgå både kortere og længerevarende sygeforløb. Nu er det videnskabeligt dokumenteret, at sundhedsordningerne er til gavn for den enkelte, virksomhederne og samfundet, fastslår administrerende direktør Torben Möger Pedersen fra PensionDanmark.

Stort behov

Forskningsleder Jacob Nielsen Arndt fra KORA har sammen med ph.d.-studerende Morten Saaby Pedersen fra Syddansk Universitet gennemført undersøgelsen.

- Undersøgelsen viser, at effekten er størst i de større virksomheder. Det kan være, at de er mere bevidste om ordningen og anbefaler deres medarbejdere at bruge den forebyggende behandling, siger Jacob Nielsen Arndt.

- Effekten kan blive endnu større, når kendskabet til ordningen bliver mere udbredt. Traditionelt er faglærte og ufaglærte ikke de største brugere af sundhedssystemet, selvom de har hårdt fysisk arbejde, siger Jacob Nielsen Arndt.

Han vurderer, at der også skal ske en ændringen af holdningen, så forståelsen for at bruge ordningen med kiropraktik, fysioterapi og massage bliver accepteret hos kollegerne, den enkelte og hos virksomhederne.

Besparelser

For den enkelte, der døjer med en dårlig ryg, vil den hurtige behandling kunne betyde forskellen mellem løn og sygedagpenge eller pension.

PensionDanmark har beregnet, at hvis undersøgelsens resultater bredes ud på hele det private LO-arbejdsmarked, vil de forebyggende behandlinger betyde et lavere sygefravær på mellem 1.000 og 4.000 fuldtidspersoner.

Virksomhederne vil kunne spare mellem 300 og 800 millioner kroner, og staten vil kunne spare op til 170 millioner kroner om året.