Tykkere gulv sender ryg- og fodsmerter til tælling

Blot 4 millimeter gulv ovenpå hårdt beton reducerer smerter i fødder og ryg, viser ny forskning.

Folk, der står eller går meget på arbejde, døjer ofte med smerter i fødder og ryg. Men ny forskning viser, at tykkere gulv kan reducere smerterne.  (Arkivfoto)Folk, der står eller går meget på arbejde, døjer ofte med smerter i fødder og ryg. Men ny forskning viser, at tykkere gulv kan reducere smerterne. (Arkivfoto)

Medarbejdere med stående og gående arbejde har nemt ved at få ondt i fødder og ryg, men ny forskning viser, at en anden gulvbelægning måske er en løsning, skriver Magasinet Arbejdsmiljø.

I alt fire millimeter gulv kan faktisk gøre en forskel. Det viser ny forskning, der er foretaget af Jens Wahlström, forsker i arbejdsmedicin ved Umeå Universitet i Sverige.

Baggrunden for projektet er, at Arbejdstilsynet forlangte, at et plejehjem i Sundsvall skulle skifte gulvbelægningen ud, fordi medarbejderne havde svære smerter i fødder, ben og ryg.

Mere gulv - færre smerter

Den eksisterende gulvbelægning på plejehjemmet i Sverige var 2 mm tyk og lå direkte på betongulvet. Den nye gulvbelægning var derimod 4 mm tyk, fordelt med 1,5 mm overflade og 2,5 mm skumbagside.

Ved hjælp af spørgeskemaer før og efter samt en kontrolgruppe kunne forskeren fastslå, at det nye gulv havde medført mindre smerter i ryggen og især i fødderne, skriver Magasinet Arbejdsmiljø.

Andre sko eller indlæg

Jens Wahlström mener, at der skal forskes mere i stående og gående arbejde. Det er ikke altid nødvendigt at skifte belægningen ud. Nogle gange kan andre sko eller indlæg være lige så godt, når smerterne skal fjernes.

Man kan heller ikke ubetinget altid gøre belægningen tykkere. For så kan det blive for tungt for personalet at skubbe senge eller kørestole.