Varier dine arbejdsstillinger og skån din ryg

Folk, der går og står meget på jobbet, døjer ofte med ondt i ryggen, men problemerne kan løses. Det vigtigste er jobrotation.

Det allervigtigste for at undgå rygproblemer er at variere arbejdsstillingen. (Foto: Colourbox)Det allervigtigste for at undgå rygproblemer er at variere arbejdsstillingen. (Foto: Colourbox)

Av min lænd.

Mange timers gående og stående arbejde med for eksempel kost og spand er hårdt for lænden. Men smerterne kan jages på porten, hvis man husker at variere sine arbejdsstillinger og iføre sig godt fodtøj.

Det siger seniorforsker Andreas Holtermann fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA). Han giver her fem gode råd til, hvad man kan gøre for at mindske rygsmerter.

5 gode råd mod rygsmerter

1. Find de rigtige sko
Hvis man går og står meget, er det vigtigt med det rigtige fodtøj eller indlæg i skoen. Det er dog svært at sige præcis, hvilke sko der giver mest støtte. Mens træsko kan være bedst for én, kan gummisko være det rigtige for en anden.

- Der er meget stor individuel forskel. En person har behov for én type sko, og en anden person har behov for en anden sko. Det afhænger også af underlaget, siger Andreas Holtermann.

2. Tykkere gulv oven på beton
Tykkere gulve sender ryg og lændesmerter til tælling, viser ny forskning - derfor skal man undgå rå betongulve. Blot fire millimeter gulv over rå beton kan gøre en kæmpe forskel, viser undersøgelse fra Sverige.

3. Jobrotation
Det allervigtigste for at undgå rygproblemer er at variere arbejdsstillingen. Her er jobrotation vejen frem.

- I rengøringsbranchen har man prøvet med forskellige jobopgaver, så man får mere variation i de belastninger, man får. Så virksomhederne skal have fokus på at finde de bedste løsninger for deres medarbejdere, siger Andreas Holtermann.

4. Sid ned når det er muligt
Lad være med at stå oprejst i flere timer og hav altid en stol i nærheden.

- Det handler om sund fornuft. Du skal ikke stå for længe ad gangen, men derimod sidde en del af tiden.

5. Styrk ryggen
Det er vigtigt for ryggen, at du har en ret holdning, og at du sørger for at styrke musklerne inden omkring rygsøjlen.

Man har længe vidst, at træning af de dybe ryg- og mavemuskler (også kaldet muskelkorsettet) forebygger smerter i lænden. Det kan man bl.a. gøre via pilates eller en stor træningsbold.