Det skal være til at leve af – og leve med – et job som rengøringsassistent, kok, tjener eller receptionist.
Derfor kommer kampen mod prekære ansættelser og for retfærdige arbejdsforhold til at fylde meget hos Privat Service, Hotel og Restaurationsgruppen (PSHR) i de kommende år.
- Man kan ikke leve af deltid, og man kan ikke leve af nultimerskontrakter. Så simpelt kan det siges, lød budskabet fra nyvalgt formand John Frederiksen under gruppekongressen.
Især inden for rengøring og hotel- og restaurationsbranchen er der mange prekære ansættelser.
Rengøringsassistenter med nul sikrede arbejdstimer, men et fast krav om at stå til rådighed alligevel. Tjenere og kokke, der kan risikere at blive sendt hjem uden løn på dagen, hvis det regner, eller et selskab har aflyst sin reservation.
LÆS OGSÅ: Kortlægning: 300.000 danskere arbejder på nultimerskontrakter
Samtidig er et stigende antal lønmodtagere nødt til at have flere job for at få en hverdag til at hænge sammen. Og det gør PSHR-gruppens medlemmer særligt sårbare.
- Der er ingen tvivl om, at prekært arbejde er populært hos arbejdsgiverne, fordi det betyder, at hele risikoen for arbejdsfri perioder i virksomheden overføres til lønmodtageren, sagde John Frederiksen.
- Det er helt igennem uacceptabelt. Vi skal stå fast på, at man skal kunne leve af kun at have ét ansættelsesforhold. Og vi skal stå fast på, at det arbejde skal have et tempo, man kan holde til, sagde den nyvalgte formand, der lovede at tage emnet med til de kommende overenskomstforhandlinger i 2023.
Unge og udlændinge skal organiseres
I det hele taget har det været tre kriseramte år med corona-krise efterfulgt af en energikrise.
Det har efterladt en privat service-, hotel- og restaurationsbranche, der skriger på arbejdskraft, men John Frederiksen gjorde det klart, at arbejdsgiverne selv har en stor del af ansvaret for deres nuværende problemer.
LÆS OGSÅ: Trods mangel på arbejdskraft: Hoteller og restauranter hyrer nye folk på deltid
For det var arbejdsgiverne selv, der fyrede 15.000 ansatte i PSHR-fagene under corona-krisen.
Samtidig opdagede flere unge, at der var andre måder at tjene penge end som tjener på en restaurant.
- Under corona-krisen blev det meget tydeligt, at de unge langt hellere ville være podere under ordnede løn- og ansættelsesvilkår – og til en fornuftig løn – end at arbejde i restaurationsbranchen.
LÆS OGSÅ: Syv ud af ti i prekære job får ingen løn under sygdom
Det har fået mange danske ansatte til at fravælge branchen, men også medført et stigende antal udlændinge.
I dag arbejder der ca. 36.000 udenlandske medarbejdere i PSHR-fag, og en af de største og vigtigste udfordringer for gruppen i de næste tre år er at organisere udlændinge og de unge, der kommer til.
- Det er jo en gammel sandhed, at hvis man ikke kender sine rettigheder, så kan man heller ikke kræve dem overholdt. Det er – langt hen ad vejen – en af de store udfordringer med den udenlandske arbejdskraft, sagde John Frederiksen.
Stegt flæsk kan ikke 3D-printes
På trods af et par hårde år og måske flere hårde år forude kan PSHR-gruppens medlemmer glæde sig over, at deres job ikke bliver overtaget af førerløse biler, robotter eller 3D-printere, mente John Frederiksen.
- Ingen har endnu kunnet 3D-printe stegt flæsk med persillesovs. Og det er simpelthen for dyrt at mekanisere rengøring. De har forsøgt – og opgivet, sagde John Frederiksen.
- Så det bliver ikke i vores tid, at vores brancher forsvinder. Og det er op til os – sammen – at afgøre, hvordan fremtiden bliver formet, sluttede den nyvalgte formand.
Foruden John Frederiksen som ny formand blev Henriette Olofsen valgt som ny næstformand.