OBS: Du er nu offline

Rundspørge:  Syv ud af ti ledige sparer på mad

Mange ledige 3F-medlemmer sparer på mad og dagligvarer, viser en rundspørge. - Vi kan ikke være det bekendt, mener Eva Obdrup fra 3F's a-kasse. Hun mener, at der er brug for hjælp her og nu.

Syv ud af ti dagpengemodtagere svarer, at de i høj grad eller i nogen grad sparer på mad og dagligvarer. Kun hver tiende af dem har ikke sparet på maden og dagligvarerne fra supermarkedet. (
	Signe Goldmann/Ritzau Scanpix)
Syv ud af ti dagpengemodtagere svarer, at de i høj grad eller i nogen grad sparer på mad og dagligvarer. Kun hver tiende af dem har ikke sparet på maden og dagligvarerne fra supermarkedet. ( Signe Goldmann/Ritzau Scanpix)
Af 
 

Det er blevet markant sværere for landets dagpengemodtagere at få økonomien til at hænge sammen på grund af den stærkt stigende inflation.

Det viser en rundspørge af analysefirmaet Analyse Danmark blandt medlemmer af 3F, der har været ledige i mindst tre måneder i år.

Syv ud af ti svarer, at de i høj grad eller i nogen grad sparer på mad og dagligvarer. Kun hver tiende af dem har ikke sparet på maden og dagligvarerne fra supermarkedet.

Der bliver også sparet på tøj, transport, fødselsdage og biografture.

A-kassen: Forstemmende

For 3F’s a-kasses forretningsfører, Eva Obdrup, er analysen forstemmende. Særligt de lediges egne kommentarer.

- Når folk skriver, at de sjældent spiser varm mad og er urolige for den kommende vinter, så kan vi ikke være det bekendt. Det er jo horribelt. Der er også nogle, der har måttet sælge deres bil. Det er jo heller ikke godt, når man skal ud og søge arbejde, siger hun.

Eva Obdrup mener, at de hidtidige hjælpepakker som for eksempel loft over husleje og hjælp til børnefamilier er gode.

- Men der må findes flere løsninger. Også til de ledige, som er nogle af dem, der har mindst, og behovet er akut. Jeg er sådan set ligeglad med, om det bliver et særligt inflationstillæg eller en fremrykning af stigningen af dagpengene. Bare det kommer – nu, siger hun.

Købekraft faldt

Mens nogle af de store danske virksomheder sætter lønnen op for at hjælpe deres ansatte gennem den høje inflation, så er købekraften blandt de ledige i år banket mange år tilbage.

For mens inflationen nu er på 10 procent, så steg dagpengene i år kun med 0,15 procent. Det kommer oveni årtiers udhuling af dagpengene, sammenlignet med udviklingen i løn.

Brancheorganisationen Danske A-kasser har tidligere foreslået at give et inflationstillæg til dagpengene på 3,5 procent. Det vil svare til omkring 670 kroner om måneden.

For et par måneder siden viste en Megafon-undersøgelse for TV 2, at 37 procent af danskerne på det tidspunkt sparede på dagligvarer.