Gartnerelever flygter fra uddannelse på Fyn

Ni ud af 20 østeuropæiske elever er stoppet på uddannelsen som væksthusgartnerassistent på fynske gartnerier samt Dalum UddannelsesCenter. Alligevel betegner erhvervsskolen uddannelsen som en succes.

Ni ud af de 20 elever, der sidste år begyndte på uddannelsen som såkaldt væksthusgartnerassistent på Dalum UddannelsesCenter, er stoppet i protest (Foto: Rikke Madsen)Ni ud af de 20 elever, der sidste år begyndte på uddannelsen som såkaldt væksthusgartnerassistent på Dalum UddannelsesCenter, er stoppet i protest (Foto: Rikke Madsen)

Når klassen med kun østeuropæiske gartnerelever senere på året vender tilbage til erhvervsskolen Dalum UddannelsesCenter, vil næsten halvdelen af stolene i klasselokalet stå tomme.

For ni ud af de 20 elever, der sidste år begyndte på uddannelsen som såkaldt væksthusgartnerassistent, er stoppet i protest. Det erfarer Nyhedsbrevet 3F.

- Vi vidste ikke, vi ikke kunne gøre uddannelsen færdig, Og at vi ikke kan bruge uddannelsen uden for Danmark, siger Emil Terziyski til Nyhedsbrevet 3F.

Halv uddannelse

Den 26-årige bulgarer er blandt de elever, der i skuffelse har forladt Danmark og uddannelsen, som bliver udbudt i et tæt samarbejde mellem Dalum UddannelsesCenter og fem fynske gartnerier.

20 østeuropæere begyndte i april sidste år på den toårige erhvervsuddannelse til væksthusgartnerassistent - som egentlig er beregnet til unge danskere, der har svært ved at gennemføre den længere uddannelse til væksthusgartner. Men nu har ni af udlændingene altså droppet den danske uddannelse.

Eleverne tjente 55 kroner i timen i de fynske drivhuse og på skolebænken hos Dalum UddannelsesCenter. Og de kan ikke få overført uddannelsen til deres hjemland, fordi den ikke er godkendt af EU's såkaldte ECTS-system.

Erhvervsskole: Uddannelsen er en succes

Dalum UddannelsesCenter, der havde et underskud på 2,6 millioner kroner i 2006, har fået statsstøtte for hver af østarbejderne på uddannelsen. Blot én dansk elev på den fynske erhvervsskole har taget uddannelsen som væksthusgartnerassistent i perioden fra 2004 til og med 2006.

På Dalum UddannelsesCenter mener man, at klassen med udelukkende østarbejdere har haft vind i sejlene:

- Uddannelsen har været en succes på Dalum UddannelsesCenter, fordi det har vist sig, at eleverne er blevet dygtige, engagerede og interesseret i at få uddannelsen, siger Palle Schiøtt Johannesen, uddannelseschef for jordbrug hos Dalum UddannelsesCenter, til Nyhedsbrevet 3F.

Der er ni ud af 20 elever, som er stoppet på uddannelsen - vil du betegne det som en succes?

- Jeg har ikke flere kommentarer til sagen, siger Palle Schiøtt Johannesen.

Sagen begyndte at rulle, da Nyhedsbrevet 3F i oktober afslørede, at flere fynske gartnerier udnyttede de østeuropæiske fup-elever som billig arbejdskraft. Det fik dengang 3F til at klage over uddannelsen til Det Faglige Uddannelsesudvalg for Gartneri. Striden er endnu ikke løst.