Mette F. kritiserer arbejdssky Robert

Diskussionen om dovne arbejdsløse er gået over gevind, mener beskæftigelsesministeren.

Jeg synes, han repræsenterer nogle værdier, som jeg har svært ved at genkende, og som jeg ikke synes, man skal sætte pris på, sagde Mette Frederiksen. (Foto: Jens Dresling / POLFOTO)Jeg synes, han repræsenterer nogle værdier, som jeg har svært ved at genkende, og som jeg ikke synes, man skal sætte pris på, sagde Mette Frederiksen. (Foto: Jens Dresling / POLFOTO)

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) langer nu ud efter arbejdsløse Robert Nielsen, som i disse dage præger avisoverskrifterne, fordi han trods 10 år på kontanthjælp ikke gider at arbejde.

- Nu har vi i disse dage diskussionen om Robert. Jeg synes, han repræsenterer nogle værdier, som jeg har svært ved at genkende, og som jeg ikke synes, man skal sætte pris på, sagde Mette Frederiksen i programmet "Hos Clement" på DR1 tirsdag aften.

Robert Nielsen har siden 2001 fået kontanthjælp og aktivt søgt at slippe for arbejde, aktivering samt jobkurser. Han har desuden begyndt tre universitetsstudier, som ikke er gennemført. Det har fået debatten om "krævementalitet" til at blusse op herhjemme.

Beskæftigelsesministeren mener dog, at den seneste uges diskussion om dovne arbejdsløse er gået over stregen.

- Jeg synes, vi oplever, at der generaliseres, at der tales ned til og tales grimt. Og især når der opstår enkeltsager i pressen, hvad der ofte gør.

- Så tegnes der et billede af, at alle kontanthjælpsmodtagere er på en bestemt måde. Det er at dæmonisere, og det er farligt, sagde Mette Frederiksen.

Hun afviste i interviewet, at regeringen med sit eget varslede opgør mod krævementaliteten har lagt grundlaget for tonen i debatten om de arbejdsløse.

Mette Frederiksen skulle samtidig forklare, hvorfor regeringens såkaldte "akutpakke" beder jobcentrene gøre simple ting, som at sende de arbejdsløse breve og tilbyde dem samtaler. Til det svarede ministeren:

- Jeg er ikke sikker på, at alle jobcentre har gjort alt, hvad de har kunnet for at få vores langtidsledige i arbejde.

- Jeg er heller ikke sikker på, at alle A-kasser har gjort, hvad de kunne. Jeg er heller ikke sikker på, at alle virksomheder har åbnet dørene tilstrækkeligt meget og sagt, at de vil tage et ansvar for vores langtidsledige, sagde hun.