Sjællandsk plantecenter snød elev for 35.000 kroner i løn

Unge bliver snydt: Virksomheden Planteriget i Greve har efterbetalt 35.000 kroner til kvindelig elev, som blev snydt for løntillæg og aflønnet med for gammel lønsats.

28-årige Jeanette Parnow  fik efterbetalt 35.000 kroner fra sin gamle arbejdsplads, Planteriget i Greve, der underbetalte hende, mens hun var elev. I dag arbejder hun hos Bo Grønt (foto).28-årige Jeanette Parnow fik efterbetalt 35.000 kroner fra sin gamle arbejdsplads, Planteriget i Greve, der underbetalte hende, mens hun var elev. I dag arbejder hun hos Bo Grønt (foto).

For gartnere er det langt fra ligegyldigt, hvilken overenskomst de får løn efter.  Det viser en faglig sag, som 3F har ført for en produktionsgartner med speciale i handel.

28-årige Jeanette Parnow har fået efterbetalt 35.000 kroner. Det skyldes, at hun blev underbetalt, mens hun var elev hos virksomheden Planteriget i Greve.

- Sagen er et udtryk for den misforståelse, at arbejdsgivere kan aflønne gartnerelever med speciale i handel efter HK's overenskomst. 3F's overenskomst på området giver en noget højere løn. Sagen viser, hvor vigtigt det er at holde fast i sit fags overenskomst, siger Thomas Møller, formand for Den Grønne Gruppe hos 3F Århus Rymarken.

Løntjek afslørede underbetaling

Jeanette Parnow begyndte i september 2007 som voksenelev hos Planteriget. Meningen var, at hun skulle være på det store plantecenter i hele sin læretid.

- Jeg kunne rigtig godt lide jobbet. Jeg lærte mange ting, og det var godt kollegialt, siger Jeanette Parnow.

Men i en frokostpause snakkede hun med kolleger, som fortalte, at de fik tillæg for søgnehelligdage. Det fik Jeanette Parnow ikke – og hun kontaktede derfor 3F i Århus, efter hun var kommet på gartnerskole. Ved et tjek af lønsedler opdagede 3F, at hun tilmed var blevet snydt for løn, fordi virksomheden aflønnede efter en for gammel sats.

- Jeg prøvede at snakke med virksomheden om det. Men butikschefen blev ved at sige, at der ikke var noget galt med min løn. Derefter valgte jeg at afbryde min uddannelse hos Planteriget. Det er frustrerende, at min tidligere arbejdsgiver ikke havde sat sig ordentligt ind i reglerne, siger Jeanette Parnow.

Plantecenter erkender fejl

Hos Planteriget erkender forretningsfører Nis Bennetzen, at plantecenteret havde betalt for lidt i løn til eleven i første omgang.

- Der var en uenighed mellem parterne. Men på et møde med 3F blev vi enige om, hvordan det skulle rettes til, og så gjorde vi det og betalte. Der er ikke noget hurlumhej i det, siger han.