Hvad skal der ske med din kapitalpension?

Klumme: Fra næste år ryger fradraget på kapitalpensionen. Du skal derfor tage stilling til, hvad der skal ske med din nuværende kapitalpension, samt hvordan du fremover vil spare op.

For 3F'ere, der har deres arbejdsmarkedspension gennem PensionDanmark og Industriens Pension, vil fremtidige indbetalinger til kapitalpensionen blive flyttet over til henholdsvis en ratepension og en livrente. (Foto: Colourbox)For 3F'ere, der har deres arbejdsmarkedspension gennem PensionDanmark og Industriens Pension, vil fremtidige indbetalinger til kapitalpensionen blive flyttet over til henholdsvis en ratepension og en livrente. (Foto: Colourbox)

Når nytårsraketterne fyres af, siger vi farvel til kapitalpensionen og goddag til alderspensionen.

Kapitalpensionen erstattes af en aldersopsparing, og den væsentligste forskel på de to er, at du ikke længere får fradrag for indbetalinger, men heller ikke betaler skat, når pengene udbetales.

Det skal du tage stilling til

Det betyder, at du skal tage stilling til, hvordan du fremover ønsker at spare op til pensionsalderen. Du kan fortsat spare op via din arbejdsmarkedspension eller din bank. Men uanset hvor du vil spare op, skal du tage stilling til to ting:

1. Vil du flytte din nuværende kapitalpension til en aldersopsparing?
Du har mulighed for at lade pengene stå på kapitalpensionen, men du skal være opmærksom på, at du ikke kan indbetale flere penge. Du kan også få pengene overført til en aldersopsparing, og gør du det i 2013, giver SKAT dig en rabat. For de fleste kan det betale sig at overføre pengene til en aldersopsparing.

2. Hvordan vil du fremover spare op til pension?
Ønsker du fremover at spare op til at få en sum udbetalt, skal du gøre det via en aldersopsparing. Ønsker du en løbende udbetaling, skal du indbetale på en livrente eller ratepension.

Det er en rigtig god idé at tage en snak med din rådgiver, inden du træffer dit valg.

Husk at rette i forskudsopgørelsen

Hvad du end vælger, er det vigtigt, at du retter din forskudsopgørelse. Indbetalinger til ratepension og livrente skal fortsat indtastes, som de plejer. Men aldersopsparinger er markant anderledes.

Hvis du indbetaler til aldersopsparing via arbejdsmarkedspension, skal beløbet indtastes i rubrik 19. SKAT vil automatisk have flyttet din nuværende indbetaling herover. Indbetaler du ikke til aldersopsparing, skal du slette beløbet her, og indtaste det under ratepension/livrente.

Hvis du indbetaler til aldersopsparing via en bank, skal det ikke stå nogen steder på din forskudsopgørelse. Her har du nemlig allerede betalt skat af de penge, du indbetaler.