Store klip i 3F'ernes skattekort

Reform: En typisk 3F'er slipper 4.100 billigere i skat, hvis regeringen får skattereform på plads. Ekstra gevinst til de otte procent af 3F'erne, der betaler topskat. Omvendt mister ledige del af "lønstigning" frem til 2022.

De fleste medlemmer af 3F kan se frem til at spare 4.100 kroner i skat. Nyt udspil fra regeringen belønner dem, der er er i arbejde. Regningen ender hos de rigeste familier. Og hos de ledige. (Foto: Colourbox)De fleste medlemmer af 3F kan se frem til at spare 4.100 kroner i skat. Nyt udspil fra regeringen belønner dem, der er er i arbejde. Regningen ender hos de rigeste familier. Og hos de ledige. (Foto: Colourbox)

14,1 milliarder kroner. Eller cirka 2.650 kroner pr. dansker. De beløb skal politikerne slås om. Det stod klart, da regeringen tirsdag lagde sit udspil til skattereform frem.

Den skal indfases frem mod 2022. Og der er kontante gevinster til 88 procent af 3F'erne, hvis regeringen får et flertal på plads.

De fleste 3F'ere får en årlig skattelettelse på 4.100 kroner. Det skyldes, at regeringen vil hæve beskæftigelsesfradraget. Oven i er der ekstra på bundlinjen til de otte procent af 3F'erne, der betaler topskat. Den bliver stort set afskaffet for 3F'ere.

Intet til ledige

Regeringen slår på, at reformen er fuldt finansieret. Og på, at den sender 10.000 flere i job. Men de 12 procent af 3F'erne, der er ledige, får ingen kontanter ud af reformen. Ledige har ikke gavn af beskæftigelsesfradrag, og de betaler sjældent topskat.

Oven i er der udsigt til, at dagpenge og kontanthjælp stiger mindre end planlagt. Frem mod 2022 skal ydelser til ledige følge inflationen. Det skal give statskassen tre af de milliarder kroner, der får bundlinjen til at stemme.

De fleste regninger går til dem, der tjener mest. Fradrag for boliglån bliver mindre, hvis man betaler over 100.000 kroner om året i rente. Kapitalpensioner beskattes straks. Og der er mindre børnecheck til rige familier.

3F: OK til det meste

Samlet vender 3F tomlen opad. Især fordi udspillet satser på vækst. Dels i form af fremrykkede investeringer. Dels fordi iværksætterskatten bliver droppet.  

- Vi har i den grad brug for vækst og job. Og så er jeg ikke den, der siger nej til skattelettelser, der gavner 88 procent af vores medlemmer. Men der er ufortjente tidsler til de ledige. De er fortsat sikret stigning i indtægten, der mindst følger inflationen. Men de får en regning, de ikke har fortjent, siger 3F's forbundsformand Poul Erik Skov Christensen.

Han forventer stærkt, at ledige får kompensation på anden vis. Og at det sker i løbet af kort tid. For eksempel i en af regeringens andre reformer.