Hvilshøj undersøger misbrug af praktikanter

Udlændingeservice har igangsat en undersøgelse af, om der sker misbrug af praktikantordningen i landbruget ved brug af falske ukrainske dokumenter. Det oplyser integrationsminister Rikke Hvilshøj (V) i et svar til Socialdemokraternes Lissa Mathiasen.

Hun ville vide, om ministeren finder det rimeligt at lade praktikantordningen for udlændinge fortsætte, når Udlændingeservice i en rapport efter et besøg i Ukraines hovedstad Kiev nåede til den konklusion, at langt hovedparten af praktikanterne kommer til Danmark på et falsk grundlag.
I svaret skriver ministeren, at hun overordnet er tilfreds med praktikantordningen, og at hun finder, at den er til gavn for både Danmark og de unge, der kommer hertil. Men på baggrund af den rapport, Lissa Mathiasen omtaler i spørgsmålet, undersøger Udlændingeservice, om der sker misbrug af ordningen.
Fagforbundet 3F har ifølge forbundets fagblad gentagne gange gjort Udlændingeservice opmærksom på, at ordningen udelukkende anvendes til at fremskaffe billig arbejdskraft og ikke til uddannelsesformål, men dokumentationen er ikke tilstrækkelig til, at integrationsministeren vil gribe ind.
Rikke Hvilshøj skriver til Lissa Mathiasen, at det er korrekt, at 3F på de halvårlige møder med Udlændingeservice og Dansk Landbrug har rejst spørgsmålet om risikoen for, at praktikantordningen anvendes til at fremskaffe billig arbejdskraft og ikke til uddannelsesformål.
”Imidlertid har 3F ikke over for Udlændingeservice fremlagt tilstrækkelige oplysninger til, at myndighederne kan iværksætte nærmere undersøgelse af de konkrete forhold,” skriver integrationsministeren.
Hun lover imidlertid, at Udlændingeservice vil bede politiet om at undersøge sagen nærmere, hvis styrelsen ”bliver gjort bekendt med eller får en nærmere begrundet mistanke om, at en udenlandsk praktikant arbejder i strid med betingelserne for den meddelte opholds- og arbejdstilladelse.”