OBS: Du er nu offline

3F-formand advarer om nedtur:  Arbejdsgivere skal oppe sig og tage ansvar

Det går stærkt ned ad bakke på det danske arbejdsmarked. Grove brud på overenskomster, på lovgivning og på grundlovens ret til at stå i fagforening er dagligdag, og nu skal arbejdsgiverne oppe sig og tage ansvar.

- Påtag jer ansvaret og forsvar de overenskomster, som I frivilligt har indgået med danske fagforeninger, lød det fra 3F's formand. (
	Foto: Joachim Rode)
- Påtag jer ansvaret og forsvar de overenskomster, som I frivilligt har indgået med danske fagforeninger, lød det fra 3F's formand. ( Foto: Joachim Rode)
Af 
 

Der var hug til arbejdsgiverne fra 3F’s formand Henning Overgaard, da han lørdag eftermiddag holdt sin beretning for over 700 3F’er fra hele landet i Aalborg Kongres & Kultur Center.

- Påtag jer ansvaret og forsvar de overenskomster, som I frivilligt har indgået med danske fagforeninger. Mit og 3F’s problem er, at udviklingen desværre går stærkt i den gale retning, lød opsangen fra Henning Overgaard til arbejdsgiverorganisationerne.

Huggene var ikke rettet mod de tusindvis af virksomheder i Danmark, som overholder spillereglerne, men mod de brodne kar.

-  Du kan ikke finde en politiker eller erhvervsleder, der ikke roser og bakker den danske arbejdsmarkedsmodel op. Sådan principielt og i skåltaler, fastslog han.

Grove brud på overenskomster

Men i praksis er sagen en ganske anden, mener han.

- Når vi oplever grove brud på overenskomster, på lovgivning og på grundlovens ret til at være medlem af en fagforening, så er stikket sgu alt for ofte trukket ud, sagde han.

Han pegede på, at kun i de allerværste tilfælde bliver der taget affære.

- Som med de filippinske chauffører i slumlejren i Padborg. Og de kinesiske kokke, der trætte efter lange arbejdsdage sover på paller i baglokalet, sagde han.

Organiserede kriminelle opererer

De seneste år har et politisk flertal i Folketinget øget bevillingerne til at bekæmpe social dumping, og det er afgørende.

- For udfordringen er stor. Vi møder netværk, som mest minder om organiseret kriminelle, der for eksempel står bag udstationering af udenlandsk arbejdskraft til store offentlige anlægs- og bygningsarbejder, understregede han.

Han pegede på, at fordi man stort set kun kigger på billigste pris, går ordrerne næsten hver eneste gang til udenlandske koncerner, der så hyrer underleverandører i massevis med tvivlsomme løn- og arbejdsforhold.

3F afslører de værste

Han pegede også på, at 3F lægger et kæmpe arbejde for dagen i bestræbelserne på at sikre ordnede forhold:

- Det gælder tillidsvalgte, vågne medlemmer og fagligt aktive. Opsøgende kollegaer fra afdelingerne, der ofte tålmodigt må have tolke med på turen eller på mobilen. Ihærdige specialister og fagkyndige fra forbundet, sagde han.

Han kaldte det uacceptabelt, at 3F afslører nogle af de værste eksempler på social dumping i forbindelse med de største offentlige anlægs- og byggeprojekter.

- Vi er vi nødt til at kræve, at politikerne og arbejdsgiverne også i praksis vil beskytte den danske arbejdsmarkedsmodel, sagde Henning Overgaard.

Arbejdsgivere skal på banen

Han opfordrede arbejdsgiverne til at gå ud og organisere de virksomheder, der bryder overenskomsten, udnytter sårbare og udsatte arbejdere og underbyder ordentlige virksomheder og deres medarbejdere.

- Dansk Arbejdsgiverforening, Dansk Industri, Dansk Erhverv, GLS-A, Horesta og andre: I skal påtage jer jeres ansvar for aktivt at forsvare vores arbejdsmarkedsmodel og de overenskomster, som I frivilligt har indgået med danske fagforeninger, sagde han og afsluttede med et tilbud:

- Vil eller evner I ikke det, må I tage den store pung op af baglommen og betale for, at vi tager det ansvar for jer.