OBS: Du er nu offline

Esbjergdreng kandidat til formandspost:  Vil slås for dagpenge og pension

Forbundssekretær i 3F Henning Overgaard stiller op som formand for 3F, efter at tidligere formand Per Christensen forlod posten, da hans dobbeltliv blev afsløret. Nu skal vi fremad, siger formandskandidaten.

Nuværende forbundssekretær i 3F Henning Overgaard har besluttet at stille op til en af de mest magtfulde poster i Danmark. (
	Arkiv: Joachim Rode)
Nuværende forbundssekretær i 3F Henning Overgaard har besluttet at stille op til en af de mest magtfulde poster i Danmark. ( Arkiv: Joachim Rode)
Af 
 

Forbundssekretær i 3F Henning Overgaard har besluttet at stille op til en af de mest magtfulde poster i Danmark, og han vil fremad – nu.

- 3F-medlemmernes arbejdsliv er alt for vigtigt til at sætte på pause, siger Henning Overgaard.

Han brænder for at tage førertrøjen på og være den, der leder 3F i den rigtige retning som ny formand for 3F.

Han peger blandt andet på udhuling af dagpengene, højere pensionsalder og stadig flere utrygge job som hovedudfordringer de kommende år, hvor også kampen mod dalende medlemstal vil få topprioritet.

Hans beslutning om at stille op til posten som forbundsformand på den ekstraordinære kongres i Odense 8. april har været undervejs et stykke tid.

Bagland udryddede tvivl

- Jeg gik med en ikke helt afklaret mavefornemmelse. “Skal jeg stille op, skal jeg ikke?” Men jo mere omgivelserne sagde “Kom nu Henning, kom nu”, blev jeg afklaret, fortæller han.

Han oplyser, at han har fået overvældende mange opfordringer fra folk i alle hjørner af 3F. Det ryddede den sidste tvivl af vejen.

- Jeg har meget mere at bidrage med end det, jeg i dag bidrager med som forbundssekretær. At baglandet også kan se det, giver bare lige det sidste skub, siger han.

Henning Overgaard blev valgt til forbundssekretær på 3F’s kongres i Aalborg i 2016, og kom ind i inderkredsen i 3F’s ledelse.

Rigtigt at Per Christensen trak sig 

- I den position hviler der både skarpe øjne på og høje forventninger til én. Også i forhold til, hvordan 3F skal ledes i fremtiden. Mit formandskandidatur er ikke bare affødt af situationen med Per Christensen, siger Henning Overgaard, der først traf sin endelige beslutning for nogle dage siden.

Han pointerer, at han var fuldstændig afklaret med, at Per Christensen skulle sidde en periode mere. Men det fik en brat ende, da BT afslørede Per Christensens dobbeltliv med to forskellige familier over to omgange, hvor han også havde brugt ture med ministre og politiske forhandlinger som dækhistorier for dobbeltspillet.

- Så meget desto større er skuffelsen over, at han trådte så voldsomt meget ved siden af og kørte så moralsk skævt i sit privatliv, som han gjorde. Det var en dyb skuffelse, siger han og sætter en streg under, at Per Christensen sammen med 3F’s daglige ledelse tog den rigtige beslutning om at trække sig. 

Lyt før du taler

På spørgsmålet om, hvorfor han vil være en god formand for 3F, svarer han, at han i al beskedenhed altid har stået for, at man skal bruge sine to ører mere, end man bruger sin mund først. Man skal lytte og kunne bygge bro mellem alle. Det er helt afgørende.

- Jeg har også bevist, at jeg kan håndtere balancen mellem at stå fast på de dagsordner, der betyder noget for 3F’s medlemmer og have mod og vilje til at indgå de kompromiser, der er nødvendige for at opnå resultater, siger han.

Han vil gerne måles på, om han lykkes med at skabe mere sammenhold i 3F og endnu mere tryghed ud på arbejdspladserne for 3F’erne. 

På vejen dertil ligger der to aktuelle sager og spærrer vejen. Den ene sag er stigende pensionsalder, som han finder stærkt bekymrende. Bliver Folketinget ved med at lade pensionsalderen stige, vil han arbejde for at udvide “Arne-pensionen”, som han kalder en supergod løsning for 3F’ere, der er slidt efter et langt arbejdsliv.

Til kamp for højere dagpenge

Den anden sag er dagpengene.

- I hele mit arbejdsliv har man hakket løs på dagpengene. De er med til at sikre den tryghed, der gør, at man som lønmodtager kan være fleksibel i sin ansættelse. Nu er der et løft på dagpengesatsen på vej, og det er godt og nødvendigt, siger Henning Overgaard.

Men han bliver provokeret og gal, når politiske partier snakker om, at løftet er en gave til fagbevægelsen. Han nægter, efter 40 års stor set uafbrudte nedskæringer, at stå med hatten i hånden og sige tak for nogle tusind kroner ekstra.

Født af 3F

Han påpeger, at det er afgørende, at medlemsudviklingen bliver vendt – uden at sætte tal på. Det skal blandt andet ske med et stærkt fokus og en høj prioritering af arbejdet med at organisere nye medlemmer.

- Os ufaglærte og faglærte ved om nogen, at resultater kun skabes, når vi står sammen. Alt i mit liv har vist, at man er for sårbar, hvis man går enegang. Mit allerstørste mål er at få 3F medlemmernes anerkendelse af, at 3F er vigtig og uundværlig, siger Henning Overgaard, der slår fast:

- Det er det store faglige 3F-fællesskab, der har født sådan én som mig. Det er jeg hamrende stolt af, siger han.