OBS: Du er nu offline

3F-plan frem til 2030 skal styrke velfærden

Op til weekendens kongres lancerer 3F en 2030-plan, der skal poste flere penge ind i velfærden, ligesom man kommer med forslag til at få flere unge til at vælge håndværksvejen.

De unge skal introduceres for håndværksfag tidligere i folkeskolen, og så skal der indføres skattereformer, lyder et forslag fra 3F på dagen, hvor forbundet starter sin sjette kongres i Aalborg.  (
	Arkiv: Linda Johansen)
De unge skal introduceres for håndværksfag tidligere i folkeskolen, og så skal der indføres skattereformer, lyder et forslag fra 3F på dagen, hvor forbundet starter sin sjette kongres i Aalborg. ( Arkiv: Linda Johansen)
Af 
 

På dagen, hvor omkring 700 3F’ere mødes i Aalborg til 3F’s sjette kongres, lancerer Danmarks største fagforening sit bud på en 2030-plan.

Ifølge Avisen Danmark skal planen styrke sikkerhedsnettet under de danske lønmodtagere, mindske uligheden og give velfærden en kæmpe saltvandsindsprøjtning.  

- Vi er jo blevet nærmest begravet i 2030-planer fra både politikere og arbejdsgiverforeninger, der går ud på at forringe livet for vores medlemmer, siger 3F’s forbundsformand Henning Overgaard til avisen som baggrund for, at 3F nu også spytter en plan ud. 

3F spiller blandt andet ud med 11 forslag til skattereformer.

En ekstra topskat på fem procent

Blandt andet vil 3F indføre en ekstra topskat på fem procent af den personlige indkomst, der overstiger én million kroner.

3F foreslår også en omlægning af ejendomsværdibeskatningen, så de, der har de billigste boliger, kommer til at betale mindre i skat.

Forslagene vil ifølge beregninger give 10,5 milliarder kroner om året til statskassen, skriver Avisen Danmark.

Og det er penge, der skal investeres i velfærdssamfundet. Det offentlige forbrug skal følge med den generelle velstandsudvikling i samfundet, og det koster omkring 17 milliarder kroner ifølge 3F’s beregninger.

Derudover har fagforbundet en række forslag til, hvordan man kan bruge syv milliarder kroner på blandt andet at udvide retten til tidlig pension og styrke dagpengesystemet ved at forbedre dagpengesatsen, skriver Avisen Danmark.

I den borgerlige tænketank Cepos modtager man 3F’s 2030-plan med en vis skepsis. Cheføkonom Mads Lundby Hansen vurderer, at planen er underfinansieret.

Ifølge Cepos-økonomen vil 3F's bud på skattereformer desuden gøre alle indkomstgrupper fattigere i en tid med høj inflation.

Fokus på håndværksfag allerede i folkeskolen

Ud over 2030-planen lancerer 3F også forslag til, hvordan flere unge kan vælge håndværkervejen. I folkeskolen skal der mere fokus på, hvordan læring bruges i praksis, lyder det fra 3F.

Udspillet præsenteres på kongressens førstedag, og ifølge planen skal der bruges 500 millioner kroner på området allerede i folkeskolen, skriver Avisen Danmark.

- Vi har lige så stille fået opbygget en kultur, hvor alt for få af vores unge går erhvervsuddannelsesvejen. Derfor er vi nødt til at sætte ind allerede i folkeskolen, så de unge bliver opmærksomme på de her muligheder og kan se det attraktive i dem, siger 3F’s forbundsformand Henning Overgaard til avisen.