OBS: Du er nu offline

3F-formand:   - Vi er for usynlige over for de unge

- Vi er nødt til at gøre os mere umage for at blive et fællesskab, de unge vælger til. De er vores fremtidige eksistensgrundlag, sagde 3F-formand Henning Overgaard lørdag i sin beretning til 700 kongresdelegerede.

- Jeg får sgu en klump i halsen, når jeg læser, at to ud af tre unge ikke mener, at det er relevant for dem at være medlem af en fagforening, sagde 3F's formand Henning Overgaard i sin beretning.  (
	Joachim Rode)
- Jeg får sgu en klump i halsen, når jeg læser, at to ud af tre unge ikke mener, at det er relevant for dem at være medlem af en fagforening, sagde 3F's formand Henning Overgaard i sin beretning. ( Joachim Rode)
Af 
 

Har vi sovet i timen? Har vi talt forbi de unge? Har vi nogle gange ligefrem glemt at lytte til dem?

Sådan spurgte 3F-formand Henning Overgaard de omkring 700 3F-delegerede, da han lørdag eftermiddag aflagde sin beretning til 3F’s kongres i Aalborg.

Her slog Henning Overgaard fast, at 3F ikke har godt nok tag i de unge. At 3F er for usynlige over for de unge.

- Jeg får sgu en klump i halsen, når jeg læser, at to ud af tre unge ikke mener, at det er relevant for dem at være medlem af en fagforening. Men jeg er hverken vred eller skuffet over de unge, sagde Henning Overgaard.

- Det fortæller til gengæld mig, at vi i 3F – og i hele fagbevægelsen – bliver nødt til at gøre os ekstra umage. Vi skal sikre, at der også i fremtiden vil være stærke faglige fællesskaber – fællesskaber, der er værd at kæmpe for, uanset alder, sagde Henning Overgaard. 

De er vores fremtidige medlemsgrundlag

I dag melder unge sig ikke pr. automatik ind i en fagforening, som man gjorde tidligere, pointerede 3F-formanden. De starter typisk i deres første job uden viden om, hvilke rettigheder de har, og uden viden om, hvordan deres rettigheder er blevet opnået.

Så unge sammenligner snarere et medlemskab af en fagforening med at skulle vælge mobilselskab eller internetudbyder.

- Alligevel er vi for usynlige over for de yngre generationer, pointerede Henning Overgaard, der kaldte de unge “vores fremtidige eksistensgrundlag”.

Henning Overgaard sagde også, at 3F dog er på vej til at få flere yngre til at melde sig ind.

- Vi har flere medlemmer under 31 år i dag, end vi havde for tre år siden. Men for at lykkes må vi dog stille spørgsmål til os selv: Kan vi gøre det bedre for de unge og være et fællesskab, de unge vælger til?

- Vi skal turde stille de svære spørgsmål, også selvom vi ikke kender svarene, sagde Henning Overgaard. 

3F-formanden sagde, at det derfor må være en ambition, at 3F får et helt særligt fokus på at organisere og fastholde medlemmer i de næste tre år.

En del af den opgave handler også om at styrke tillidsrepræsentanter og tegne flere overenskomster. 

- Det er simpelthen en hovedopgave for os alle, slog han fast. 

3F’s kongres i Aalborg åbnede lørdag formiddag og kører frem til torsdag.