OBS: Du er nu offline

Analyse: 3F sparer samfundet for milliarder af kroner

Alene 3F's indsats for at løse konflikter og få ledige i job sparer hvert år samfundet for milliarder af kroner, viser en uvildig analyse. Det budskab skal formidles langt bedre, lød det fra forbundsformand Per Christensen på 3F's kongres i Aalborg.

- Tænk på, hvor meget bøvl og hvor mange omkostninger, som vi sparer vores modparter og samfundet for, sagde 3F’s forbundsformand Per Christensen. (
	Foto: Joachim Rode)
- Tænk på, hvor meget bøvl og hvor mange omkostninger, som vi sparer vores modparter og samfundet for, sagde 3F’s forbundsformand Per Christensen. ( Foto: Joachim Rode)
Af 
 
Af 
 

Hvert år løser 3F’s tillidsrepræsentanter og 65 lokale afdelinger godt 40.000 konflikter og stridigheder på det danske arbejdsmarked, og tre ud af fire af sagerne bliver løst ude på arbejdspladsen.

Det viser en analyse, som det uvildige konsulentfirma Implement Consulting Group har foretaget for 3F.

- Tænk på, hvor meget bøvl og hvor mange omkostninger, som vi sparer vores modparter og samfundet for, ved at vi løser disse sager, før de bliver for store og for eksempel ender i retten, sagde 3F’s forbundsformand Per Christensen, da han lørdag aflagde sin beretning på fagforbundets kongres i Aalborg.

Stor gevinst for samfundet

På det formelle og juridiske plan håndterer og løser 3F cirka 10.000 større og mindre sager om året, svarende til knap 30 om dagen. Kun godt to procent af alle sagerne ender i retten.

- Hvis for eksempel halvdelen af alle vores sager skulle håndteres ved de civile domstole, vurderer analytikerne, at det ville koste samfundet mellem 750 millioner og godt én milliard kroner årligt, sagde Per Christensen.

- Analysen af vores konflikthåndtering viser betydningen af den kæmpe indsats, som vi gør sammen med andre parter for, at det danske arbejdsmarked står stærkt. Det er til gavn for både vores medlemmer, for virksomhederne - og for alle andre. Det er jer, der løser dem. Det er jer, der får hjulene til at dreje rundt, sagde han de til 729 delegerede på kongressen.

Kan lukke landet ned

Der findes endnu ikke et samlet overblik over den værdi, som 3F skaber for medlemmerne og samfundet i form af for eksempel hjælp i forbindelse med ledighed, jobsøgning, konflikthåndtering, opkvalificering og arbejdsmiljø. Men for at få sat kroner og ører på indsatsen satte Per Christensen i foråret gang i analyse-projektet, der også viser, at Danmark er blandt de mindst strejkende lande målt i forhold til 3F’s store brancher.

- Hvis strejkeomfanget var på niveau med andre lande som for eksempel Frankrig, der har et helt andet system end vores, ville det i store træk koste op imod fem milliarder kroner i tabt produktion og velstand for dansk økonomi og op imod to milliarder kroner i et gennemsnitligt år, sagde Per Christensen.

- Her er ikke engang medregnet den gene, det er for folk i øvrigt, når der laves blokader eller strejker. Vi kan i 3F lukke Danmark ned. Det er virkningsfuldt våben, som skal bruges med omhu. Og ikke overenskomststridigt - naturligvis, understregede forbundsformanden.

Rekordhøj jobformidling

Ifølge Per Christensen leverer 3F en lang række forskellige ydelser, som mange tager for givet. Han fremhævede fagforbundets beskæftigelsesindsats, som konsulentfirmaet også har analyseret, som et godt eksempel på, at samfundet ville være ringe stillet uden 3F.

I første halvår af 2019 har 3F’s jobformidling ført til, at cirka 1.200 stillinger er blevet besat. Og analysen, der har koncentreret sig om 3F’s største faggrupper, viser en rekordhøj jobformidling i fagforbundet.

- Vores direkte jobformidling er en unik ydelse, hvor vi via vores kendskab til det lokale arbejdsmarked og medlemmernes faglige profiler kan matche ledige stillinger i virksomhederne med de rigtige kompetencer. Særligt inden for byggeområdet formidler vi mange job direkte mellem medlemmerne og virksomhederne, sagde Per Christensen. 

Hurtigt i arbejde

Analysen viser desuden, at 3F’erne kommer væsentligt hurtigere i arbejde end personer, der står uden for en a-kasse og alene får hjælp via jobcentret.

- Analysen viser, at 3F’s indsats på området betyder en samfundsøkonomisk gevinst på en milliard kroner.

- Det gør altså en forskel at melde sig ind i en rigtig fagforening. Det vidste vi selvfølgelig godt. Men det er godt, at andre også kan se det, og at vi får sat tal på af uafhængige konsulenter, lød det fra Per Christensen.

Styrker Danmark

Og den historie skal 3F være meget bedre til at fortælle, lød det fra 3F’s forbundsformand. 

- De to analyser, der nu er færdige, viser klart, vi tilfører vores medlemmer og samfundet en enorm værdi. Lægger vi indsatsen fra vores venner i de øvrige forbund oven i, er der jo tale om mange, mange milliarder af kroner. Det skal vi tale højt om. Det skal vi bruge som afsæt for at værne om den danske model. Det skal vi tale højt om, når politikerne prøver at svække den danske model, sagde Per Christensen.

- Vi gør ikke bare 3F´erne stærkere. Vi gør hele Danmark stærkere, sagde han.